I 2012 ble det sendt ut brev fra Várdobáiki samisk stedsnavnutvalg med oppfordring til norske politikere om å vedta samiske navn på sine kommuner, som parallellnavn til det norske.

Diskuterer eventuell behandling

Flere av kommunene i Vesterålen tok diskusjonen, men avviste oppfordringa om å gjøre et vedtak om samisk parallellnavn. Øksnes hadde aldri saken oppe. Nå, fire år etter, står saken på sakslista til tirsdagens formannskapsmøte i Øksnes.

Da skal det diskuteres om saken skal opp til politisk behandling.

Ordfører Karianne Bråthen skulle gjerne sett at Øksnes også fikk navnet Iksnášši, og sier til VOL at hun ønsker å lufte stemningen blant de andre politikerne.

- Jeg som kommer fra Finnmark har et helt avslappet forholdt til dette med samiske stedsnavn. Jeg synes det er en fin måte å bevare og vise respekt for det samisk på, sier hun.

Invitert Borgos

Hun har invitert historiker Johan Borgos til møtet, for å fortelle mer om det samiske i Øksnes.

- Iksnášši har vært i bruk på samisk fra gammelt av, og det er fortsatt i daglig bruk blant samisktalende i området. Várdobáiki håper kommunen ser viktigheten av å synliggjøre også den samiske del av kommunens historie, og vedtar det samiske navnet sidestilt med det norske, lød oppfordringen fra 2012.