Trond Nilsen og Ronald Andreassen om bord Sjøtind fikk i vinter opp en torsk med et stroppebånd rundt seg. Foto: Trond Nilsen

En ny studie fra Norsk institutt for vannforskning (NIVA) viser at 27 prosent av torsken som svømmer i havnebassenget i Bergen har plast i magen. Mengden plast som er funnet i torsken blir mindre jo lengre nord i landet du kommer.

Det melder NTB onsdag.

Mindre i nord

Forskerne har tatt prøver i Oslo, Bergen, Sørfjorden, Karihavet, Lofoten og Varangerfjorden.

– Studien viser at tre prosent av torsken langs norskekysten har plast i magen. Det er relativt lavt, men henger trolig sammen med befolkningstetthet og omfanget av plastforurensning. Jo lenger nord man kommer, jo mindre plast blir det. Men selv om prosenten her er lavere enn for eksempel utenfor England og Frankrike, har vi fått bekreftet at også vi har et problem med plast i fisk, sier forsker David Eidsvoll ved NIVA til NTB.

Støvelsåle i eggafisk

Selv om det er funnet mindre plast i torsk nord i landet, er forsøpling og forurensing av hav i aller høyeste grad et problem også her. Fiskerne Trond Nilsen og Ronald Andreassen fra Myre fikk under vinterfisket tidligere i år opp en torsk som hadde svelget en støvelsåle, en annen med et stroppebånd rundt seg. Nilsen mener både fiskere og andre folk som ferdes på havet må bli flinkere til å ta søpla si med seg på land.

- Det er helt unødvendig å kaste søppel på havet. For båter er det som regel gratis å levere søpla si hos fiskebrukene, sier Nilsen.