I ei pressemelding fra arrangøren fortelles det at fortellerdagan er  den eneste festivalen i Nord-Norge som fokuserer på muntlig fortelling og hvordan muntlig fortelling er bærebjelken i andre kunstformer. Siden 2004 har Fortellerdagan i Vesterålen vært arrangert annet hvert år.

- I år er det dags for nye Fortellerdaga i perioden 31.august til 4. september. Arena for Fortellerdagan er i år som for de fleste tidligere festivalene Nyksund. Stedets intimitet, historie og innovative kraft gjør det til en skattkiste hvor nye fortellinger stadig kommer til. Nyksund er derfor den perfekte arena for en festival som Fortellerdagan, sies det i pressemeldinga.

Ingen grenser

- Fortellinger kjenner ingen kommunegrenser eller landegrenser. I hundrevis av år har fortellinger vandret fra sted til sted, og på veien ofte skiftet ”fortellerdrakt” tilpasset området hvor de ble fortalt. Helt fra oppstarten av fortellerfestivalen har derfor  fortellere utenfra blitt invitert til å bidra under festivalen sammen med regionens egne fortellere.

Forteller Hilde Eskild fra Arendal kommer i år til festivalen med en DKS-forestilling, et ”Skrønekurs” og ei særdeles morsom fortellerforestilling forteller arrangøren. Eskild er svært anerkjent som forteller både for barn og voksne, og er til og med norgesmester i litteraturformidling.

Internasjonalt

I samarbeid med Vesterålen regionråd har Fortellerdagan også hatt fokus på internasjonalt samarbeid knyttet til fortellertradisjon. I årenes løp har forteller fra Island, Orknøyene, Shetland, Finland, England og Irland vært gjester på Fortellerdagan. Under årets festival deltar Sigurbjorg Karlsdottir og Berglind Òsk Agnarsdottir  fra Island. Sigurbjorg er kjent i Reykjavik for formidling av den helt spesielle alvetradisjonen som fortsatt lever i beste velgående på Sagaøya; en tradisjon som sikket både vil begeistre og forundre dem som kommer for å høre på Sigurdbjorgs fortellinger.

Åpning

Fortellerdagan starter onsdag 31. august med åpning av festivalen ved ordfører Karianne Bråthen, og  et spennende bokbad av Lise Maria Strömqvist helt ferske bok ”HAVNA – ei historie om Øksnes, staten og fisken i nord”. Boka lanseres i forbindelse med den offisielle åpninga av Myre havn . Tidsperioden denne boka omhandler er fra slutten av 1800-tallet og fram til i dag. Flere av informantene som har bidratt til boka vil delta på bokbadet. Arrangementet er et samarbeid mellom Fortellerdagan, Kystverket og Myre havn.

Variert

Deretter følges det opp med et stort og variert program  spekket med små og litt større  arrangementer fire dager til ende: formidlingskurs,  kurs i nordnorske eventyr og sagn, skrønekurs, Stand-up forestilling , teater,  flere fortellerforestillinger, kabaret med Zölners Eftf, kunstutstilling i regi av Nyksund Art Gallery med bilder av Britt Boutros Ghali. I tillegg blir det Markedsdag med salg av spennende kortreiste produkter lørdag 3. september, og sist men ikke minst og besøk fra Andøy, som denne gangen velger ”Kryss Gavlfjorden” via buss.  I den forbindelse vil Svein Spjelkavik fortelle om Augustinus Sellevold; mannen som begynte med rorbu og fiskehjeller i Nyksund, som fikk en strålende politisk karriere både lokalt og nasjonalt – og som bærer betegnelsen ”Den merkeligste mann Andøy har fostret”.