I forkant av mandagens kommunestyremøte i Øksnes ble det arrangert et temamøte om kulturhusprosjektet Folkets Hus.

Kommunen har allerede vedtatt å bevilge tre millioner kroner til det private dugnadsprosjektet, bidra med gratis tomt og har sagt ja til leie av biblioteklokaler i kulturbygget. Nå diskuteres det om kommunen har behov for ytterligere areal i bygget.

På sakslista til mandagens kommunestyremøte sto også administrasjonens forslag om å renovere aula-bygget ved Myre skole for nærmere 17 millioner kroner, for å få plass til øvingslokaler til kulturen i Øksnes. Politikerne ble enige om å utsette behandling av saken. Dette til man i ett av høstens kommunestyremøter har tatt stilling til fremtidig skolestruktur i kommunen, for igjen å få oversikt over hvilke behov man har for lokaler.

– Vi må heve blikket og finne ut av behovet for kulturlokaler, uavhengig om det blir i aulaen, eller Folkets Hus, sier Øksnes-ordfører Karianne Bråthen (Ap) til VOL.

Økonomiprofessor invitert

Til temamøtet var både styreleder i Folkets Hus, Eirik Sørdahl, og professor i økonomi og tidligere rådmann i Bergen og Kristiansand, Bjarne Jensen, invitert. Målet med møtet var å få en større forståelse av hvordan kommunen bør være engasjert i prosjektet.

– Jensen snakket om det å eie, kontra det å leie, hva det vil bety for kommunen, og hvordan han ser på det å kombinere et slikt privat engasjement med det offentlige, forteller Bråthen.

–  Som kommunestyre må vi ivareta den biten som handler om kommunal økonomi. Har vi midler til å leie? Jensen sa han trodde vi ville få til kulturhusprosjektet i Øksnes, men at vi må avklare hvordan vi skal samarbeide om dette. Skal kommunen eie og drive alt, skal Folkets hus eie og drive, og kommunen leie? Jensen mente vi måtte gjøre noe midt i mellom. Her kommer vi også inn på spørsmål om loven om offentlige anskaffelse og moms, som vi må få avklart, sier ordføreren.

Tilbakeviser fordommer

Det er til nå lagt ned over 2000 dugnadstimer i kulturhusprosjektet i Øksnes. Ildsjelene bak har brukt mye tid på å tilbakevise fordommer.

– Noen sitter med en oppfatning om at vi er ute etter å tjene penger på dette, at vi tenker business, kanskje på grunn av meg og min rolle i næringslivet. Folkets Hus er et non profit-prosjekt med et ideelt formål. Vi skal ikke tjene penger på det, og det er heller ikke mulig, sier styreleder Eirik Sørdahl til VOL.

Han sier kommunen på ingen måte har forsinket prosessen, og har levert det de har vært forespurt, men at det er på tide at de nå tar eierskap til prosjektet. Det er nå 3,5 år siden gjengen bak først offentliggjorde sine planer om et kulturbygg i Øksnes.

– Jeg blir litt overrasket over hvor lite politikerne kjenner til prosjektet, så lenge som vi har holdt på, sier Sørdahl til VOL.

– Inntil vi har sendt inn byggesøknad er det mulig å tilpasse seg. Det er viktig at kommunen nå avklarer hva de har behov for av arealer. Så lenge de ikke vet hva de har behov for, får ikke vi undersøkt hva som er mulig å få til i kulturbygget.

Viktig frist

Styrelederen sier de bør ha på plass en konseptuell avklaring innen 30. november i år. De bør også være i mål med finansieringen innen årsskiftet. I januar-februar skal det tegnes, før alt forhåpentligvis kan leveres i en søknad om spillemidler til fylkeskommunen 1. mars neste år. Dette er en helt avgjørende dato for kulturhusprosjektet. Prosjektet har budsjettert med at en vesentlig del av finansieringen er spillemidler, og det kan kun søkes om disse én gang i året.

– Samtidig som søknaden om spillemidler går til fylket, bør det sendes en byggesøknad til Øksnes kommune. Hvis alt går som det skal, kan vi være i gang med byggingen senhøsten 2017, og bygget stå ferdig 14-16 måneder senere. Somles det, går fristene fra oss, og det kan ta enda lengre tid, sier Sørdahl.

Han sier at gjengen bak har brukt enormt mye tid på prosjektet, noe som tærer på kreftene. Det vil derfor være veldig uheldig om prosjektet drar enda lengre ut i tid.

19 stoler gjenstår

Responsen på prosjektet blant øksnesværinger og næringslivet i kommunen har vært en stort motivasjon. Folkets Hus skal selge 333 stoler til 10.000 kroner per stykk til foreninger og privatpersoner som en del av finansieringen. Bare 19 av disse gjenstår. Næringslivet i Øksnes har også åpnet pengebøkene, og flere bedrifter har bekreftet at de vil gå inn med midler. I sommer ble det klart at Øksnes Entreprenør går inn med 400.000 kroner i prosjektet.

– Dette viser hvor sterkt øksnesværingene ønsker dette bygget, sier Sørdahl.

Ordføreren håper at politikerne skal ha flere svar klare til Folkets Hus innen juleferien.

– Vi har satt oss en del frister, og håper at det er tilstrekkelig for Folkets Hus, og at prosjektet kan tas videre. Vi politikere har vært positive til prosjektet hele veien. Det er ingen tvil om at vi trenger en arena som dette i Øksnes, avslutter Bråthen.