Kystverket har de siste årene jobbet med et omfattende arbeid i og utenfor Myre havn. Havna er fornyet med en utdyping av innseilingen, og Kystverket har bygd to moloer i Prestfjorden for å skjerme havna for sjø og drag. I tillegg får Myre et nytt industriområde på 50 mål i Kartnesbukta.

Olje- og energiminister Tord Lien var torsdag på plass for å klippe snora for å markere at den nye og utbedrede havna er offisielt åpnet. Sammen med seg hadde han verdensmesterne i tungeskjæring, søskenparet Kristoffer og Julie Rognan. Fra redningsskøyta Knut Hoem i smått ruskete vær klippet de snora, og dermed var havna offisielt åpnet.

I bruk siden 2015

Etter tre års intensivt arbeid med utdypinga av innseilinga og bygging av to moloer, sto det nye havneanlegget på Myre ferdig til bruk for kystflåten, trålere, fraktbåter og næringslivet som er knyttet til Myre havn ved utgangen av 2015. Kystverket sin regiondirektør, Fridtjof Wangsvik, sa fra podiet under åpninga at Nordland kan se fram til å ta i bruk havna som gir en av Norges viktigste fiskerihavner vekstmuligheter for framtida.

- Utbygginga av Myre havn har vært et av Kystverkets største utbyggingsprosjekter i Nordland. Jeg vil berømme brukere, Øksnes kommune og næringslivet på Myre for aktiv og konstruktiv bistand i hele byggeperioden. Prosjektet er nå fullført og Øksnes kommune har fått en havn som gir store muligheter for utvikling av sjørettede næringer i årene som kommer, sier regiondirektør.

- Godt å komme hjem

Tord Lien på sin side var enig i dette.

- Jeg har vært med på mange åpninger rundt om i landet, men dette er den mest trivlige. Det er fint å se utviklingen her i havna og dette blir viktig for å få videre vekst for fiskeri her lokalt og i landsdelen, sa han dra podiet.

Også ordfører i Øksnes, Karianne Bråthen, var glad for at hana nå er tatt i bruk.

- Dette gir unike vekstmuligheter for Øksnes og jeg skal gjøre det jeg kan for å bidra med deg jeg kan i fremtida. Det som er sikkert er at dette er en gledens dag for Øksnes, sa hun.

Vekst gir muligheter

Fylkesråd for samferdsel, Wilfred Nordlund, har tro på at den nye havna kan bidra til bedre infrastruktur også på landeveien.

- Vi har registrert at det er mye snakk om utbedring av fylkesveien. Nå har det på en flott måte blitt lagt til rette for videre vekst her på Myre også i fremtida, så skal vi se hva vi kan gjøre med fylkesveien på sikt. En økt vekst i fiskerinæringa her på Myre vil eventuelt rette ytterligere fokus mot det, sa han.

Torsdag kveld er det festmiddag i Myre havn ved Myre Kysthotell hvor Lien og andre får en treretters festmiddag.