Glassperlen Hanna har laget er inspirert av Munchs maleri «Solen». Foto: Privat

Sist fredag la kronprinsesse Mette-Marit ned grunnsteinen for det nye Munchmuseet i Bjørvika i Oslo. Grunnsteinen består av et skrin med ulike gjenstander som knytter Edvard Munch til de åtte kommunene som han i løpet av livet bodde i.

Én av kommunene er Kragerø. Deres bidrag til skrinet var en glassperle laget av kunststudent Hanna Karlsen (22) fra Myre.

– Spesielt å være med på

Hanna vil leve av kunsten, og begynte i høst å studere ved Kragerø kunstskole for å få jobbe mer med glasskunst. Det var gjennom skolen at hun endte opp i konkurransen om å lage Kragerøs bidrag til grunnsteinen i Munchmuseet.

I konkurranse med seks andre vant hun med sin glassperle formet som en kråkebolle. Perlen er inspirert av Munchs maleri «Solen», som han malte da han bodde i Kragerø.

– Dette er veldig spesielt å få være med på. Jeg innså ikke hvor stort det er før alle avisene sørpå begynte å skrive om det. Grunnsteinen vil ligge der til evig tid, så dette er artig å få være med på, sier Hanna til VOL.

– Uhyre viktig

Skrinet blir omtalt i rikspressen som Munch-utstillingen ingen får se. Skrinet skal mures inn i foajeen til museet.

– Alle disse gjenstandene er uhyre viktige, de representerer alle en forbindelse til Munch og de stedene han bodde og virket på. Dette skrinet er et viktig symbol på at Munch ikke bare betyr noe for Oslo, men også for hele nasjonen, sa direktør ved Munchmuseet, Stein Olav Henrichsen, til Aftenposten om skrinet som Hanna har bidratt til.

Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen, fikk legge gjenstandene ned i skrinet.

– Jeg ble faktisk litt emosjonell. Jeg følte jeg var med på noe veldig stort. Det er ikke så mange ganger du får muligheten til å sette fortiden inn i en ubestemmelig fremtid, som noen en eller annen gang kanskje kommer til å åpne igjen, sa byrådsleder Raymond Johansen ifølge avisen.

Vil leve av kunsten i Vesterålen

Det er den siste tida at Hanna har peilet seg inn på glasskunst-feltet. Hun lot seg inspirere av glassperlene som er utstilt på Vikingmuseet i Lofoten, da hun selv jobbet der. Nå venter to år på kunstskole i Kragerø, før planen er å dra videre til England for å spesialisere seg.

– Drømmen er å en dag kunne flytte hjem og leve av kunsten der. Nå er ikke glassperler det enkleste å skulle leve av, men jeg skal nok finne på noe, sier Hanna til VOL.