Strengelvåg foreslått nedlagt

Da saken var oppe i 2014 hang nedleggingsspøkelset over flere skoler, men det endte med at bygdeskolene da ble bevart - mot at det ble gjort en ny vurdering av saken i 2017. Det ble også sagt at dersom elevtallet ved noen av skolene kommer under 35, skal elevene flyttes til Myre.

Elevtallet på Strengelvåg ligger nå på 35, og i rådmannens inntilling til denne ukens møte i Hovedutvalg for skole, barnehage og kultur var det eneste grepet foreslått gjort med skolestrukturen at Strengelvåg-elevene flyttes til Myre fra høsten 2017.

- Vi mener at det rent skolefaglig, økonomisk og sosialt for elevene vil være bedre å være del av et strørre miljø på en større skole, sier rådmannen.

Nedleggelse av Strengelvåg skole vil ifølge rådmannen gi en besparelse på 1,5 millioner kroner.

Innlegg fra Utdanningsforbundet ved Strengelvåg skole: - Øksnes-skolen – pedagogisk eller økonomisk fokus? Utdanningsforbundet ved Strengelvåg skole er sterkt kritiske til rådmannens forslag om å legge ned Strengelvåg skole. Torsdag skal saken opp i kommunestyret. Vil koste å flytte Alsvåg-elever

Administrasjonen har gått bort fra sin tidligere anbefaling om å flytte ungdomstrinnet i Alsvåg til Myre. Det vil rett og slett bli mer kostbart for kommunen enn å opprettholde som i dag, og det er antatt at en flytting vil føre til 500.000 kroner i økte utgifter per år.

- Ved at vi ikke kan stenge skolebygget, som er dyrt å drifte, er det lite besparelser å hente. I tillegg vil det komme store utgifter i å skysse alle elevene til og fra Alsvåg, sier rådmannen til VOL.

Deling av Myre og Sommarøya

Et tidligere forslag fra Hovedutvalg for skole, barnehage og kultur om at 1.-4. trinn ved Myre skole flyttes til Sommarøy, og 5.-7. trinn ved Sommarøy skole flyttes til Myre, er etter forespørsel fra politisk hold utredet av administrasjonen, men blir ikke anbefalt gjennomført.

- Nærskoleprinsippet i opplæringsloven står sterkt. Elever har rett til å gå på nærmeste skole i forhold til hvor de bor. Dette uavhengig av skolekretsgrenser. Fylkesmannen anbefaler derfor ikke en slik løsning, heter det i sakspapirene.

Til VOL sier rådmann Just Hjalmar Johansen at en slik organisering også vil by på plassproblemer.

- På Sommarøy vil det mangle ett klasserom for å få plass til alle, sier Johansen.

Avviser rådmannens innstilling

Da Hovedutvalg for skole, barnehage og kultur behandlet saken i forrige uke i et møte på Strengelvåg, gikk flertallet mot rådmannens innstilling. SV og Aps representanter stemte mot nedleggelse av Strengelvåg skole, mens KrF og Frp stemte for. Utvalgets leder, Hilde Høidahl Vottestad (SV), avgjorde det hele med sin dobbeltstemme.

Utvalget la deretter frem et felles forslag om nedleggelse av ungdomstrinnet i Alsvåg, og å se nærmere på en ny og felles organisering av Sommarøy og Myre.

I vedtaket blir det bedt om at det gjøres en avklaring med Fylkesmannen om hvorvidt det er anledning til å legge ned 1.-4. klasse ved Myre skole og overføre elevene til Sommarøy, og tilsvarende med 5.-7. klasse ved Sommarøy.

De ber også om at det etterspørres foreløpige høringsuttalelser fra FAU ved de to skolene om dette. Politikerne ber også om en vurdering av hvordan forhold rundt den administrative ledelsen løses.

Politikerne vil også, i motsetning til rådmannens innstilling, at ungdomstrinnet ved Alsvåg skole skal flyttes til Myre fra 2017.

Politikerne ber om at administrasjonen sier noe om mulige pedagogiske fordeler og ulemper rundt de to forslagene i saksutredningen.

Det hele blir opp til politikerne i kommunestyretå avgjøre når de møtes 3. november.