Det vakte reaksjoner da kommunestyret i Øksnes vedtok nedlegging av ungdomstrinnet i Alsvåg i et eget møte viet kun til skolestruktur 3. november. Manglende høringer, tynn saksutreding og fravær av begrunnelser har vært noe av kritikken som har kommet i etterkant av møtet.

Senterpartiets representanter har blant annet bedt om at det gjennomføres en lovlighetskontroll av vedtaket, da ingen av de berørte partene har blitt hørt i saken.

Fra administrasjonens side ble tynn saksutredning og manglende høringer begrunnet med at dette er en fortsettelse av en sak som har pågått over flere år, og at det ble gjennomført en høringsrunde i 2014. De har beklaget at disse dokumentene ikke var vedlagt saken i denne omgang. Sp har uttalt til VOL at de mener administrasjonen må forholde seg til at det siden den gang er nye elever ved skolen, nye foreldre i FAU og et nytt kommunestyre.

– Kunne vært gjort annerledes

Ordfører Karianne Bråthen (Ap) sier til VOL mandag at det er kommunestyret som har bedt om at det ikke skulle gjennomføres nye utredninger og nye høringsrunder, og at politikerne skulle basere seg på det som var gjort tidligere.

Hun innrømmer imidlertid at ting kunne vært gjort annerledes.

– Da det kom opp et utsettelsesforslag i møtet spurte jeg kommunestyret om de følte de hadde god nok informasjon til å fatte vedtaket. Det mente flertallet at de hadde. Hadde de ment noe annet, hadde vi utsatt saken. De fleste tenkte nok at dette var en oppfølging av et tidligere vedtak, og at informasjonen fra sist runde var tilstrekkelig. Det er nok bakgrunnen for at det ble som det ble, og vi har ikke vært våkne nok og tenkt over at papirene fra 2014 ikke var koblet på i saken, sier Bråthen.

– Vi må også være ydmyke for at det kanskje burde vært gjort en høring med tanke på Alsvåg. Jeg som ordfører kunne nok også gjor mer for å kommunisere ut at skolestruktur skulle opp til behandling, sier hun.

Undersøker saksbehandling

Bråthen sier hun dagen etter møtet ba administrasjonen om å undersøke om saksbehandlingen har vært forsvarlig.

– Vi vil sikre at vedtaket er gjort på et forsvarlig grunnlag. Hvor lenge står høringer seg? Burde det vært gjort en ekstrahøring med tanke på Alsvåg? Har det noe å si at tidligere sakspapirer ikke var koblet til i denne runden? Det er spørsmål som nå undersøkes, sier hun og understreker likevel at det er rådmannens ansvar å sikre at en sak er forsvarlig utredet, ikke ordførers.

– Når lovlighetskontrollen skal opp er det greit at administrasjonen har gjort vurderinger som kan hjelpe oss med hvordan vi skal forholde oss til dette videre.

Forsvarer partipisk

Politikerne har i etterkant av møtet fått kritikk for at det underveis ikke kom frem noen begrunnelser for hvorfor de ville legge ned ungdomstrinnet i Alsvåg. Flere av representantene til Arbeiderpartiet har i etterkant av møtet gitt uttrykk for at de stemte mot egen overbevisning, men etter flertallet på medlemsmøtet. Dette forsvarer Bråthen, og sier at det ikke var aktuelt å fristille representantene.

– Ja, det var en merkelig situasjon, men jeg vil fortsatt forsvare det. Dette er demokratiet på godt og vondt, og noen ganger må man stemme for ting man ikke er enig i. I de fleste partier er medlemsmøtet det øverste organet, og ønsker man påvirkning i en sak, må du gjøre det i forkant av medlemsmøtene eller være medlem og stemme selv. Skulle alle stemt etter egen overbevisning i kommunestyret hadde du ikke fått noen form for forutsigbarhet, sier hun.