Sekretariatet som siden i vinter har jobbet med et fremtidig olje- og miljøvernsenter, som regjeringa har bestemt skal ligge i Lofoten og Vesterålen, la i sommer frem sin midtveisrapport med forslag til hva et slikt senter skal være. Der ble det blant annet pekt på at det kan være mulig å organisere og plassere alt samlet, eller i flere deler. De mener også at et senter bør jobbe med både oljevern og marin forsøpling.

Midtveisrapporten sa ingenting om lokalisering, det vil først komme i den endelige rapporten over nyttår.

– Fiskerne må med

Hadsel har satset tungt på å få et slikt senter lokalisert til Fiskebøl, mens Øksnes har stukket hodet frem av og til. I en høringsuttalelse sendt fra Øksnes kommune i forrige uke, signert ordfører Karianne Bråthen (Ap), argumenteres det for at et slikt senter bør bygges opp rundt aktive fiskere.

– Etter en innkjøringsperiode i Vest-Finnmark viser det seg at kystfiskeflåten er den klart beste operative aktøren når det gjelder kystnær oljevernberedskap. Dette konseptet bør også etableres i Lofoten-Vesterålen som er langt mer sårbar enn Vest-Finnmark. I den forbindelse bør vurderes om samme undervisningsopplegg som nå er etablert ved Nordland Maritime Fagskole i Honningsvåg også bør etableres på fagskolen i Gravdal, heter det i innspillet.

– Fiskerne må forutsettes å ha stor interesse i å bidra i arbeidet mot marine forsøpling. Disse er på havet store deler av året med sine observasjoner samtidig som kvotereguleringene gjør at de også har perioder uten fiske som kan brukes til innsamling av marint søppel. Igjen en åpenbar vinn/vinn-situasjon. Senteret må derfor «bygges opp» rundt aktive fiskere, og i de områder med stor fiskeriaktivitet, vil kystkommunene få et stort ansvar, skrives det videre.

– Må ligge tett på

Øksnes kommune avslutter med å oppsummere det de mener er de viktigste lokaliseringskravene til et operativ senter for oljevernberedskap. Her nevnes det en godt beskyttet strand med god tilgjengelighet for testing av utstyr, en havnelokalitet som både innholder et lukket sjøområde, og nærhet til sjøområde eksponert for bølger, variert industrimiljø som kan stille opp med kvalifisert støttepersonell i testperioder. De mener også at et krav bør være en stor og attraktiv fiskerihavn med stor trafikk av kystfiskebåter av varierende størrelse.

– Senteret må ligge helt opp mot de mest sårbare kystområder for å oppnå kortest mulig responstid, skriver ordføreren.

Kommunen mener at for håndtering av marint søppel bør det i tillegg være krav om velegnede landarealer for behandling av maritimt søppel, industrielle virksomheter som har relevant kompetanse, nærhet til større avfallsanlegg og nære relasjoner til Kystvakta og Framsenteret i Tromsø - som de mener bør spille en sentral rolle.

– Myre velegnet

– Gjennom denne høringsuttalelsen ønsker Øksnes kommune primært å bidra til et bærekraftig miljøsenter i Lofoten -Vesterålen. Dette gjennom en objektiv drøfting av hva som bør legges til grunn for konseptet og dermed også for den endelige lokaliseringsbeslutning. Øksnes kommune vil heller ikke unnlate å gjøre oppmerksom på at en anser Myre som et velegnet sted for miljøsenteret og da i samarbeid med Reno-Vest, Kystvakten på Sortland, fiskerne og andre kompetansebedrifter- og miljøer, som vi har nevnt i tidligere høringsinnspill fra Øksnes kommune, avslutter kommunen i sitt høringsinnspill.

Les hele høringsuttalelsen her.