Rådmannen i Øksnes har i sitt forslag til budsjett for 2017 foreslått å flytte SFO-tilbudet ved Strengelvåg og Sommarøy skoler til Myre.

KrFs kommunestyrerepresentant Tore Christiansen har i en henvendelse til administrasjonen i kommunen stilt spørsmål om dette innebærer at kommunen betaler skyssen, eller om foreldrene selv må sørge for dette.

– Aktiv nedbygging av skolen

Utdanningsforbundet og Fagforbundet ved Sommarøy skole skriver i en uttalelse til kommunen at de anser forslaget som en aktiv nedbygging av skolen.

– For foreldrene blir det vanskelig å skulle frakte elevene mellom to skoler, med dobbel kjøring på morgenen og etter skoletid. Vi ser på dette som aktiv nedbygging av Sommarøy skole, med bevisst svekking av elevgrunnlaget. Hva vil nedleggelsen ha å si for de ansatte på SFO ved skolen? Blir de overflyttet, eller vil de få mindre stillingsprosent? Vi ser at det kan bli en belastende hverdag for assistentene dersom de skal skifte arbeidsplass flere ganger daglig, skriver forbundene.

I dag er det ni elever som benytter seg av SFO-tilbudet ved skolen.

– I realiteten uten SFO-tilbud

Også Utdanningsforbundet ved Strengelvåg skole, hvor det også er ni elever som benytter seg av tilbudet, reagerer på forslaget om SFO-nedleggelse.

– Utdanningsforbundet ved Strengelvåg skole er svært kritiske til dette fordi det vil skape mange praktiske vanskeligheter for foreldrene. Skyss mellom Strengelvåg og Myre må organiseres og bekostes av foreldrene. I praksis blir dette en så tungvint og dyr løsning at budsjettet i realiteten foreslår å ta bort SFO-tilbudet for elever ved Strengelvåg skole. Signaler fra Myre skole tyder dessuten på at bemanningen der må økes, slik at det er god grunn til å stille spørsmål rundt eventuelle besparelser, skriver Utdanningsforbundet ved skolen.

– Det virker uklokt å legge ned et integrert og velfungerende SFO-tilbud, når muligheten for reelle kostnadsreduksjoner er såpass usikre. For foreldre og barn vil det oppleves som et signal om at kommunen ikke ønsker å gi et SFO-tilbud, avslutter de.

Vil ikke legge ned

Hovedutvalg for skole, barnehage og kultur ba i sitt møte 15. november om i overkant av én million kroner mer til budsjettet for undervisning, barnehager og kultur.

Dette for å kunne opprettholde SFO-tilbud ved de to skolene, for å kunne fortsatt tilby felles valgfag ved Myre og Alsvåg skoler – samt åpne en ekstra avdeling i Tangsprellen barnehage for å tilby plass til barn som står på ventelister.

Formannskapet behandler budsjettet i sitt møte 29. november.