Det kommer frem av deres forslag til alternativt budsjett for 2017.

- For å lykkes med våre spenstige vyer om å gjøre Øksnes til en av de mest framgangsrike kommunene i nord basert på ressursene fra havet, må vi fokusere på hva som kan skape inntekter mer enn på kostnadskutt som faktisk kan dra i gal retning i forhold til våre vyer, skriver ØTL i sitt alternative budsjett.

Som andre kommuner består Øksnes sine inntekter i stor grad av økonomiske overføringer som baserer seg på folketallet i kommunen.

- Det er en klar sammenheng mellom endringer i folketallet og kommunens økonomi.  Det aller viktigste virkemiddelet for å øke folketallet er å øke antallet arbeidsplasser, og for å øke antallet arbeidsplasser må eksisterende bedrifter vokse, eller så må næringsdrivende finne det formålstjenlig å etablere seg i Øksnes. Derfor vil forslaget til budsjettendringer bære preg av dette, heter det i forslaget.

Les hele budsjettforslaget her

Øksnes Tverrpolitiske Liste med alternativt budsjett: - Et budsjett med fokus på vekst, sikring av - og etablering av nye arbeidsplasser Sosialhjelp

Blant punktene ØTL  vil jobbe for er de såkalte VTA-plassene (Varig Tilrettelagt Arbeid) i kommunen.

- Det er uheldig når ting ikke sees i sammenheng og at kommunestyret har vedtatt status quo når det gjelder VTA-plasser. Det betyr at andre – også vanskeligstilte - må ta større belastning ved budsjettkutt.

For å få økonomisk sosialhjelp skal mottakerne være ute av stand til å forsørge deg selv ved arbeid, egne midler eller ved andre økonomiske ytelser. De som får VTA plass mottar / beholder uførepensjon i tillegg til en bonuslønn.

ØTL vil derfor:

  1. Opprettholde stønadssatser på sosialhjelp i henhold til dagens nivå.

  2. Redusere antall VTA plasser fra 36 til 29 plasser.

  3. Ivareta de som har VTA plasser ved at nedtaket skjer ved naturlig avgang – ingen som har plass skal sies opp.

Dagsenter

ØTL vil også beholde dagsenterplassene i kommunen på nåværende nivå. I forslaget skriver de.

«Med det budsjettforslaget som nå foreligger, vil antall plasser bli halvert. Dagsenterplasser er ett uvurderlig tilbud, som gjør at bl.a. pårørende makter å ha sine nærstående boende hjemme. Uten dagsenterplasser kan kommunen fort komme i en situasjon hvor vi må ta hånd om de som har dagsenterplass til en langt høyere økonomisk kostnad en ved å opprettholde dagens tilbud. Den menneskelige kostnaden kan ikke - og skal ikke beløpsfestes.»

Skolen

I sitt budsjett opprettholder de nedleggelse av ungdomstrinnet ved Alsvåg skole. De ønsker å bruke deler av den skolen til andre formål. I den forbindelse vil de invitere til idédugnad for at man skal få tips til hva en skal gjøre med skolebygget.

Ifølge ØTL bruke Øksnes spesialundervisning i større utstrekning enn i andre kommuner.

- Det har vært utfordrende å finne forklaringsfaktorer og årsakssammenhenger til dette. Øksnes Tverrpolitiske liste er opptatte av at alle barn skal ha så godt utgangspunkt som overhodet mulig med tanke på voksenlivet og muligheter for å få tilfredsstillende arbeid.

ØTL vil derfor:

- Gå systematisk til verks og forske på årsaken til hvorfor spesialundervisning brukes så mye. Vi er av den formening at kvalifikasjonene til våre barn er like gode som til alle andre barn. Når resultatet foreligger har vi de beste forutsetningen for å rette på det som ligger til grunn for dette, heter det i forslaget.