Samarbeidsutvalget ved Alsvåg skole ber politikerne i Øksnes om å ta stilling til framtida for ungdomstrinnet ved skolen på nytt. Det gjør de i et brevet sendt til ordfører og lederne i de politiske partiene i Øksnes i slutten av november.

Kommunestyret vedtok 3. november å legge ned ungdomstrinnet fra høsten 2018. Det til sterke reaksjoner fra alsvågbygda.

– Lite kostnadseffektivt

Samarbeidsutvalget, som består av elever, foreldre og ansatte ved skolen, stiller spørsmål ved prosessen som har vært i forkant av vedtaket, og etterlyser en begrunnelse for nedleggelsen. De mener det ikke er lagt frem argumenter for at elevene i Alsvåg har et dårligere pedagogisk tilbud enn elevene på Myre. Utvalget peker også på at rådmannen mener flytting av elever vil bli dyrere for kommunen på grunn av utgifter til skyss.

– Det medfører ingen bygningsmessige innsparinger på å overføre ungdomstrinnet til Myre. Spesialrom som gymsal, sløydsal, skolekjøkken og kantine er plassert i ungdomsskolebygget, og deler av mellomtrinnet vil fortsatt være avhengig av å ha klasserom i dette bygget. I praksis innebærer dette at i underkant av 80 elever vil disponere en bygningsmasse tilpasset 150 elever. Ikke særlig kostnadseffektivt, etter vår mening, skriver samarbeidsutvalget.

Vil gå ut over fagmiljø

De mener Øksnes har en stor styrke i to solide pedagogiske miljøer ved de to 1.- 10.-skolene, og mener kommunen som skoleeier bør gjøre alt for å beholde disse.

– Ved å overføre ungdomstrinnet i Alsvåg til Myre, reduseres det faglige miljøet i Alsvåg betraktelig, skriver de.

I samme møte som ungdomstrinnet ble vedtatt flyttet til Myre, la politikerne inn bestilling av ei oppvekstmelding fra administrasjonen. Samarbeidsutvalget ber om at et nytt vedtak i saken utsettes til oppvekstmeldinga er utarbeidet.

– Skal denne ha et reelt mandat, må også fremtidig ungdomsskolestruktur utredes i denne, skriver utvalget.

Mangler begrunnelser

Samarbeidsutvalget skriver at de ikke er i tvil om at elevene vil få det bra på Myre.

– Det vi stiller spørsmål med er hvorfor det er ønskelig å bryte opp, og redusere et velfungerende pedagogisk miljø ved Alsvåg skole, når det ikke kan fremstilles hverken pedagogiske eller økonomiske begrunnelser for det. At dette i tillegg gjøres uten at verken elever, foreldre eller ansatte får uttale seg, mener Samarbeidsutvalget at Øksnes kommune som skoleeier ikke kan være bekjent av, avslutter de.