Da kommunestyret i et møte i november vedtok å legge ned ungdomstrinnet i Alsvåg fra høsten 2018, vakte det sterke reaksjoner i alsvågbygda, og blant annet FAU ved skolen, som mente de ikke var blitt hørt i saken.

Saksutredningen som lå til grunn var på to sider, og møtte kritikk fra flere hold. Fungerende rådmann begrunnet dette med dette var en fortsettelse av en sak som har pågått over flere år, og at høringer og utredninger ble gjort i 2012 og 2014. Disse var imidlertid ikke vedlagt saken.

I etterkant av møtet krevde fire representanter fra Senterpartiet en lovlighetskontroll av vedtaket, med begrunnelsen at ungdomstrinnet var vedtatt nedlagt uten at saken var forsvarlig klarlagt.

I en lovlighetskontroll skal kommunestyret først selv ta stilling til lovligheten av eget vedtak. Dersom de opprettholder eget vedtak, går saken videre til Fylkesmannen.

Vil lytte til innbyggerne

Da politikerne møttes tirsdag innrømte både KrF og Ap, som foreslo nedleggelsen i november, at saken burde vært bedre belyst. De stemte tirsdag for Sp og Frps forslag om å oppheve vedtaket om nedleggelse. Det gjorde også Sv.

- Dette er en sak som har skapt mye engasjement på godt og vondt i kommunen. Det vi sitter igjen med er at mange føler at saken ikke har vært godt nok belyst i forkant, og det er det innbyggerne våre som sier. Vi mener det er fornuftig å høre på innbyggerne. Så vil vi komme tilbake til saken når en oppvekstmelding foreligger, sa Aps Yngve Hansen.

KrFs Tore Christiansen sa han fortsatt mener at vedtaket om nedleggelse er rett, men at sakspapirene de baserte sin konklusjon på var mangelfulle.

Omkamp

Høyre og ØTL stilte spørsmål ved Sps motiver ved å kreve lovlighetskontroll, og mente kravet var et skalkeskjul for å få en omkamp av saken. De mente spørsmålet om lovlighet burde tas videre til Fylkesmannen for vurdering.

- Er det noen som er i tvil om hva folket i Alsvåg mener? Jeg tror ikke det. Det hadde vært interessant å få en lovlighetskontroll av vedtaket fra Fylkesmannen, så kunne vi lært noe. Den lærdommen vi tar med oss nå er et spørsmål om vi misbruker lovlighetsinstituttet for å omgjøre vedtaket i en sak, sa ØTLs Theodor Lind.

Falske forhåpninger

Høyre mente i likhet med ØTL at saken var godt nok utredet sist, og at en oppheving av vedtaket nå vil bidra til å skape falske forhåpninger.

- Motivet bak lovlighetskontrollen tror jeg er å få gjort om vedtaket. Om det er målet må vi være ærlige om det. Ved å gjøre dette vedtaket kan vi villede engasjerte foreldre. Vi er ikke konsekvente nok og det skaper en uro blant folk, sa Høyres Vårin Lassesen.

- Jeg er sterkt uenig i betegnelsen omkamp. Det er dette som ligger i en lovlighetskontroll – og vi vil benytte denne sjansen til å få saken grundig belyst. Så vil vi igjen ta stilling i saken når det ligger klar en oppvekstmelding, sa Aps Hansen.

Sp, Frp, Ap og Sv stemte for å oppheve vedtaket, mot stemmene til Høyre og ØTL.