Musiker Ann-Iren Hansen fra Langenes i Øksnes ga i 2014 ut debutplata «Ei som går», med egenskrevne jazzviser og vesterålske folketoner. Nå nærmer det seg utgivelse for hennes andre plate.

– Plata mastres akkurat nå, og skal være ferdig i morgen. Selve cden skal trykkes i Litauen i løpet av neste uke, forteller musikeren selv på telefon fra Helsinki fredag formiddag.

Stolt av plata

Andreplata, som slippes 11. mars, består av ni egenskrevne låter på nordnorsk, og har fått navnet «Tjernet» – etter ei av låtene på plata.

– Jeg er veldig fornøyd, og veldig stolt, sier Hansen entusiastisk.

Låtene er spilt inn i Store Studio i Bodø i januar, og med seg på laget har hun et knippe dyktige musikere. Roger Johansen er med på trommer, bassist er Olaf «Knerten» Kamfjord og Sebastian Rolland spiller piano. Aksel Bakke er lydtekniker og produsent på plata.

– Dette er virkelig «the A-team». Jeg kunne ikke fått med meg bedre folk. Roger og Olaf er ringrever i bransjen med mye erfaring, mens jeg og Sebastian er unge og lekne, og det har fungert veldig bra, sier Hansen.

Flyttet innspilling fra Danmark

Øksnesværingen har bodd og studert musikk i Danmark i flere år. Egentlig hadde hun booket både flybilletter og studio i København, for å lage plata der. Hun måtte se noen tusenlapper gå tapt da hun bestemte seg for å heller spille inn plata i Bodø, hvor hun i dag bor.

– Det var verdt det. Jeg har flyttet tilbake til Nord-Norge og laget meg en base her. Det er så mye bra musikere og teknikere her, og ikke minst studio, at jeg bestemte meg for å flytte hele produksjonen til Bodø. Låtene mine er på nordnorsk, og har i stor grad nordnorsk tema, og jeg kjenner at det gir mye mer mening å lage den her. Det føles veldig bra, sier Hansen til VOL.

Mer personlig

Ifølge musikeren fra Øksnes blir andreplata mer personlig og mindre jazzete.

– Jeg var litt flinkis på forrige plate, men denne gangen har jeg turt å slippe folk enda litt mer innpå, sier Hansen.

Første sporet på plata handler blant annet om den gangen det holdt på å gå galt, da hun ble tatt av en bølge og måtte kjempe seg til land.

Det blir ingen folketoner på den nye plata.

– Nå er det kun mine egne låter som er med, men man vil kunne høre at lyden av disse folketonene jeg har fordypet meg i, henger igjen. Jeg har også gått bort fra det veldig jazzete utrykket med lange improvisasjoner, og landet mer i visesjangeren, sier hun.

Inspirert av naturen

Mye av inspirasjonen henter Hansen i naturen.

– De fineste låtene har blitt til etter å ha vært ute i naturen. Det er kanskje ikke så rart med tanke på hvor jeg har vokst opp; ytterst i havgapet. Der er det mye å hente. Jeg har en stor bank av naturopplevelser hjemmefra som jeg kan ta fra. Hvor enn klisjéaktig det måtte høres ut, så er det der jeg henter det, sier hun.

Da Hansen skulle skrive låtene til «Tjernet», så leide hun Misvær kirke. Der satt hun alene i tre dager, kun med selskap av et piano, og skrev tekster.

– For meg var det naturlig. Det var vanskelig å finne musikken i byen, så jeg måtte vekk, til et sted jeg kunne være i fred.

Miniturné i Vesterålen

11. mars blir det plateslipp i Store Studio i Bodø, men Hansen er ikke usein med å komme hjem.

Det blir miniturné i Vesterålen i mars og april, med konserter på Sortland, i Hadsel, Andøy og hjemme i Øksnes.

– Jeg gleder meg til å spille musikken for folk. Visesjangeren er veldig levende, og jeg tror det blir mange fine stunder, avslutter den plateklare øksnesværingen.

Se en nedstrippet versjon av «Det regna i dag», som blir å finne på nyplata, i videoen over.