Øksnes brannvesen har i en årrekke ventet på ny brannstasjon. Politikerne har bevilget 13,3 millioner kroner til formålet, og byggingen skulle, om alt gikk etter planen, starte i slutten av februar.

Slik gikk det ikke da det ved anbudsrundens frist kun var kommet inn to tilbud, begge med en kostnad på over dobbelt så mye som den økonomiske rammen.

Dyrere enn antatt

Som VOL skrev tirsdag har Øksnes kommune nå bestemt seg for å avlyse anbudskonkurransen. Prosjektleder i kommunen, Bengt Stian Nilsen, forklarer hvorfor:

– Vi ser at kostnadene blir for høye, betydelig over den rammen som er satt og langt mer enn det vi mener er forsvarlig å bruke på en brannstasjon. Selv om vi hadde regnet med at den kom til å overstige kostnadsrammen noe, ble det med langt mer enn vi hadde antatt, sier Nilsen.

– Hva er årsaken til at prosjektet ble så mye dyrere enn dere antok?

– Arkitektene har valgt noen løsninger som var dyrere enn vi hadde sett for oss. I tillegg har stasjonen blitt utvidet siden forprosjektet for å gjøre den mer fremtidsrettet og for å imøtekomme krav fra Arbeidstilsynet med rene og skitne soner. Den ble utvidet med seks meter i lengderetning. Det har gjort den dyrere. I tillegg hadde vi i forprosjektet sett for oss at vi kunne bygge uten heis, men det har vi fått klare føringer på fra Arbeidstilsynet om at de ikke vil godkjenne, sier Nilsen.

Ny minikonkurranse

Prosjektering er gjort av Rik Arkitektur i Oslo, som vant anbudskonkurransen i 2015. Nå ønsker kommunen å hyre et annet konsulentfirma for å se på brannstasjonen på nytt. Målet er å forenkle bygget for å få ned prisen.

– Planen videre er at vi skal ta et lite skritt tilbake, og se om vi kan forenkle bygget og kravspesifikasjonene, for å få et billigere bygg. Vi ønsker å få en annen vurdering, og jobber nå med å få gjennomført en minikonkurranse for å få utarbeidet et nytt anbudsgrunnlag, sier Nilsen og presiserer at ingen avtaler vil bli gjort før klagefristen på den nylig avlyste anbudskonkurransen har gått ut.

– Hva kan gjøres for å få bygget ned i pris?

– Vi må være kreative. Kan vi gjøre noe med arealet? Vi vil også forenkle bygget konstruksjonsmessing. Entreprenørene vil også kunne komme med egne forslag til løsninger som kan gjøre prosjektet mest mulig kostnadsbesparende, sier prosjektlederen.

– Burde kommunen ha forutsett at en slik brannstasjon på nesten 600 kvadratmeter ville bli langt dyrere enn 13 millioner?

– Det er lett å være etterpåklok. Vi var klar over at arealøkningen og heisen ville føre til kostnadsøkninger, og vi var redde for at løsningene arkitektene valgte ville være kostnadsdrivende, men ikke så mye som det ble. I ettertid ser vi at vi kanskje burde sett at det ble tatt for hardt i, sier Nilsen.

Bygging tidligst til høsten

– Er det realistisk å få bygget en topp moderne brannstasjon i dag til 13 millioner kroner?

– Vi ser at det kanskje ikke er det. Kostnadsoverslaget er noen år gammelt, og har ikke blir justert det med tanke på utvidet areal og heis. Men vi skal gjøre det vi kan for at vi skal få et så billig og bra produkt som mulig for alle parter, sier Nilsen.

Kommunen håper at en ny konsulent kan være i gang med arbeidet med et nytt konkurransegrunnlag i løpet av mars, og at bygging av stasjonen igjen legges ut på anbud utpå senvåren. Hvis alt går som det skal kan byggingen tidligst være i gang høsten 2017.

– Vi hadde flere valg i denne prosessen, det vi nå gjør er gjort i dialog med brannvesenet i Øksnes. Denne løsninga er den som vil ta oss raskest til målet om ny brannstasjon, avslutter Nilsen.