Restaurant- og matfagelevene ved Sortland videregående skole avdeling Myre, har en hektisk uke i vente. Under skreifestivalen skal de tilberede 250 kilo skrei.

Det småløpes frem og tilbake inne på kjøkkenet til restaurant- og matfaglinja ved den videregående skolen på Myre.

Det skrelles poteter og gulrøtter, kuttes løk, bakes brød og det vaskes opp. Det har blitt tradisjon at matfagelevene bidrar under Vesterålen skreifestival, og i år er de med på samtlige arrangement som involverer spising av skrei. Og de er det en god del av.

Lager mat til 350

I løpet av uka skal de trylle fram deilige retter av 250 klio skreifilet, og servere mer enn 350 mennesker.

De lager lunsj til 100 under torsdagens skreikonferanse og de er håndlangere når mesterkokkene Geir Skeie og Karl Erik Pallesen, sammen med vår egen Ringo Haupt, inviterer til kulinarisk aften på hotellet.

Da skal de servere både fiskeriministeren og ledelsen i fylkeskommunen. Fredag er de med når to tidligere elever ved skolen skal ha workshop, og lørdag står de for en tredjedel av maten under den store festaftenen, med over 300 gjester i Øksneshallen.

Glad i fisk

Da VOL stakk innom skolen på tirsdag var de i full gang med forberedelsene til ukas begivenheter. Vi tok en prat med de om uka som kommer, om skrei og fisk. Tidligere denne uka slapp nemlig Sjømatrådet nyheten om at det er en sterk nedgang i det norske sjømatkonsumet. Særlig er nedgangen stor blant de unge.

Elevene på Myre sier til VOL at de er veldig glad i fisk, men at vi kanskje bør være flinkere til å eksperimentere litt i matlaginga for å få flere ungdommer til å spise sjømat.

Se videoreportasje med elevene over.