Bedriftsklyngen Arena Torsk møtte torsdag statssekretær i Nærings- og fiskeridepartementet, Ronny Berg (Frp), med innspill til nytt regelverk for levendelagring av torsk. Foto: Silje Helene Nilsen

Fiskeridirektoratet jobber i disse dager med å utarbeide et nytt regelverk og kontrollregime for levendelagring av torsk, som skal overleveres departementet om få dager. I den forbidelse har bedriftsklyngen Arena Torsk, som Fiskeriparken på Myre har prosjektledese for, fått komme med innspill.

Da statssekretær i Nærings- og fiskeridepartementet, Ronny Berg (Frp), var på Myre torsdag i forbindelse med Skreikonferansen, benyttet aktørene i Arena Torsk muligheten til å legge frem innspillene overfor Frp-politikeren.

Arena Torsk er en bedriftsklynge innen hvitfisknæringa som består av 32 bedrifter i hele verdikjeden, alt fra fartøy til levendelagringsaktører, produsenter, eksportører og aktører innen logistikk. Samtlige har klart å samle seg om en felles uttalelse til det nye regelverket.

– Vi jobber hele tiden for gode rammebetingelser for levendelagring av torsk, og det er også poenget med dette møtet, sa styregruppeleder i klyngen og finansdirektør i Nergård Arne Karlsen.

Stor økning

I dag er det 13 anlegg og 25 fartøy som driver med levendelagring av torsk på landsbasis, de fleste holder til i nord. I fjor ble det fanget nesten 6000 tonn torsk som ble levendelagret, mot 2000 tonn i 2013. Mye av årsaken til den store veksten er kvotebonusen som ble innført i 2013, som gjør at fiskerene kan fiske dobbelt så mye som de har kvote. Det ligger i kortene at denne ikke vil vare evig.

Karlsen sier den største utfordringa næringa nå står overfor er å klare å skape lønnsomhet.

– Vi må evne å skape lønnsomhet, og også være bærekraftig uten insentivordninger. Vi er veldig glad for at vi i en startfase har disse, men vi er klar over at disse ikke nødvendigvis vil være evig. Derfor må vi bruke tida godt til å bygge gode konsepter og planer for hva vi vil med fisken. Det er en dyr fisk, med en dyr infrastruktur, og du må kunne hente en merpris ut av den enn om du skulle levere den sløyd eller rund.

Han sier konseptene vil kunne variere fra aktør til aktør. For Nergårds del er ambisjonene å levere fersk fisk 52 uker i året.

– Alle må uansett ha en robust forretningsmodell som gjør at vi kan levere gode tall på bunnlinja til slutt, og skape aktivetet langs kysten, sier han.

Statssekretær Berg skjøt inn at det er næringa selv som må evne å skape lønnsomhet, mens myndighetene må gjøre sitt for å legge til rette.

Flere fartøy

En annen utfordring er fôr. Så langt har man ikke lyktes i å produsere et kommersielt tørrfôr som den villfangede torsken tar i på. Som VOL skrev torsdag har nå tre av aktørene i Arena Torsk gått sammen om å utvikle et nytt fôr, og Biomar skal stå for forskning og utvikling.

Karlsen mener også at skal volumet økes, må flere fartøyer satse på levendefangst.

– Vi har en mottakskapasitet i dag som glatt kan ta det dobbelte av det den gjør, og kanskjer mer. Vi må få flere fartøy interessert, og da må alle kunne regne dette hjem – og hele verdikjeden tjene penger, sier Karlsen.

Klart før sommeren

Berg takket for innspillene fra hvitfiskaktørene.

– Jeg har fått mange gode innspill. Hvis det er noen som kjenner det på kroppen, er det de som driver i næringa, derfor er det viktig med slike møter. Jeg har også benyttet sjansen til å stille kritiske spørsmål i retur. Et regelverk skal både ivareta en kontrollfunksjon, men samtidig kan vi ikke lage et regelverk som legger for store byrder på en næring at det er bortkastet, sier Berg.

– Det er mye positivt ved levendelagring, som kvalitet, forlengelse av sesongen og potensial for flere arbeidsplasser. Men vi må også ha et regelverk som ivaretar ressursuttaket, sa statssekretæren.

Det er ventet at departementet vil ha det nye regelverket klart før sommerferien.