De siste par ukene har filmskaper og øksnesværing Solveig Melkeraaen hatt de første visningene av sin nye dokumentarfilm «Tungeskjærerne», etter urpremieren på Tromsø Internasjonale Filmfestival (TIFF) i januar. Det har selvfølgelig skjedd på hjemmebane i Vesterålen, og ungdomsskoleelever i Bø og barneskoleelever på Myre er blant de heldige som har fått se filmen i skoletida.

Dokumentaren, som er Melkeraaens første barne- og familiefilm, har ikke norgespremiere før i mars, men fikk svært gode anmeldelser i Tromsø-pressen etter TIFF. VOL-redaksjonen, som fikk med seg filmen på Myre denne uka, var også svært begeistret. Vi har i første omgang likevel valgt å overlate den kritiske pennen til de som virkelig er i målgruppen for filmen, nemlig barn og unge.

Vi utfordret derfor 10. klasse ved Bø ungdomsskole og 5. klasse ved Myre skole om å anmelde filmen. Etter tilbakemeldingene å dømme har filmen falt i smak hos de fleste av de unge vesterålingene.

Mens noen synes filmen ble litt kjedelig, synes andre det var den beste norske filmen som er lagd på en god stund. Les mer om hva ungene synes under.

10. klasse ved Bø ungdomsskole:

Ragnhild Margrethe Olsen:

– Jeg syntes filmen var veldig bra. Den viste godt hvordan det er å vokse opp i nord på vinteren, fisk er en stor del av Nord-Norge. Og å skjære tunger er noe mange unge gleder seg til.  Filmen viser det gode livet vi har i Vesterålen, med å være ute på havet og være ute i frisk luft og flott natur. Det var mye humor i filmen, noe som ikke gjorde filmen kjedelig. Det vistes at skuespillerne var seg selv og ikke tenkte på kameraet.

Terningkast: 5

Fay Johnsen:

– Det var en morsom film som godt viser hva som skjer her i nord i fiskeindustrien. Den viser at det ikke er barnearbeid, men at barn får sjansen til å tjene egne penger.  Det er ganske vanlig at unger jobber som tungeskjærer.

Terningkast: 5

Adrian Thorsen:

– Jeg syntes at filmen passet veldig fint for familien. Filmen har flere morsomme øyeblikk og mange spenstige kommentarer fra skuespillerne. Det er ikke akkurat en veldig spennende film, men det er kanskje ikke akkurat meningen. Filmen fikk fint fram hvordan det er å bo i Nordland i motsetning til sørpå. #LegendeTobias

Terningkast: 5

Kjetil Paulsen:

– Jeg likte den ikke fordi den var ganske kjedelig. Det skjedde ikke så mye i filmen og handlingen var dårlig. Det var også vanskelig og følge med fordi det ikke var interessant.

Terningkast 2

Celine Ingebrigtsen:

– Det var en god film med mye humor. Likte hvordan de fikk frem forskjellen på Nord-Norge og Sør-Norge. Mye ros til skuespillerne som var seg selv 100 prosent og var veldig gode. Bra jobba!

Terningkast: 4

Trym Sommerseth:

– Jeg synes at det var en bra film for barn, men personlig syns jeg at filmen var litt uinteressant for ungdommer. Det var noen scener i filmen som var litt kjedelig, men den var både artig og romantisk. Tobias var konge i filmen, han var den beste. Ylva var mer seriøs.

Terningkast: 4

Caroline Nontasan Ellingsen:

– Denne dokumentaren var både lærerik og underholdende angående hvordan de viste dagens og fortidens tradisjoner om tungeskjæring og fiskeindustri på skjermene. Tobias og Ylva viste godt hvordan man skulle håndtere skjæringen foran tilskuerne, og jeg lærte for så vidt litt mer om temaet enn det jeg kunne. Grunnen til at jeg gir den en 4-er er fordi at det var øyeblikk hvor man fokuserte mer på tema som ikke var direkte involvert i skjæringen, og jeg hadde mine øyeblikk med apati som et resultat. Til syvende og sist, bra dokumentar!

Terningkast: 4

Emilie Steinsvik:

– Den var ganske morsom, og den var ganske lærerik. Den var bra fordi Ylva som kom fra Oslo fikk være med å skjære torsketunger oppe i Nord-Norge. Maten var også veldig god.

Terningkast: 5

Alex Rasamohan:

– Det var en bra historie og vi lære mye. De var unge og gode skuespillere og det var litt morsomt. Men det var ikke akkurat innenfor min interesse, så jeg gir den terningkast 5.

Terningkast: 5

Mads Pedersen:

– Filmen var god, og visste godt hvordan det er å skjære torsketunger.

Terningkast: 5

Sander Geirsson Kristoffersen:

– Tungeskjærene er den beste filmen fra Norge på en stund. Den var mye bedre enn forventet. Jeg hadde forventet at den var kjedelig, men den viste seg og være ganske bra.

Terningkast: 5

Emma Theresa Høidahl:

– Filmen får 4 fordi det var mange ganger i løpet av filmen at hovedpersonen satt der og det ble litt kjedelig. Selve handlingen var også litt kjedelig.

Terningkast 4.

Sander Robertsen:

– Synes det var artig å få se Myre i Vesterålen, filmen hadde noen artige scener, men var personlig ikke en film for meg. Lillesøstra mi på 10 syntes det var en veldig bra film, så kanskje filmer passer bedre til de på den alderen.

Terningkast 4

Femte klasse ved Myre skole:

Helene Knudsen:

– Jeg synes filmen var morsom, spennende og kul. Det jeg likte ved filmen, var at den handlet om tungeskjæring, for nå fikk jeg litt lyst til å begynne med tungeskjæring.

Sofie Bolstad Andreassen:

– Jeg likte filmen fordi den var spennende, morsom, lærerik, og det var en bra familiefilm. Det var ingenting med filmen som jeg ikke likte.

Terningkast: 6

Arina Smaznova:

– Filmen var morsom og artig å se på. Det er bra reklame for Øksnes. Ylva, Tobias og Matteus var veldig flinke.

Terningkast: 6

Eskil Klo Johansen:

– Jeg synes at filmen var veldig bra, og at det burde lages en film til.

Hanne Katariina Mäkelä Flage:

– Dette var den beste filmen jeg har sett i mitt liv! Fordi at den var så koselig. Ylva var best.

Terningkast: 6