Delitek har jobbet med et prosjekt som heter RenoMar, som går på det med å håndtere forsøplinga i havet, ved å ha kontroll på avfallshåndteringa blant annet fra skip.

Daglig leder Asbjørn Larsen vil ikke ut med detaljene i prosjektet, men prosjektet går på å gå til kilden til problemet for å få bukt med det. Det er et web-basert system som gir full kontroll på at skipene leverer avfall i land.

Larsen håper på gjennomslag for sitt prosjekt, slik at Norge kan være et foregangsland på kampen mot marin forsøpling, og at teknologien i prosjektet kan eksporteres til andre land over hele verden.

Penger til strandrydding

Marin forsøpling er et stort problem, som går ut over fisk og dyr. I forrige uke ble det klart at regjeringen bebuder en satsning på 35 millioner kroner til tiltak for rydding i strandsonen.

Les også: I dag kan du søke om midler til å rydde stranda for søppel

Organisasjoner, foreninger og private aktører kan fra og med torsdag denne uka, og tre uker fremover, søke om midler til strandrydding.

– Det er nesten ingen begrensninger på hvem som kan søke om disse pengene. Det som er viktig er at aktivitetene er innrettet på å rydde plast langs strender. Det er en forutsetning at det bidras med egeninnsats, sier klima- og miljøminister, Vidar Helgesen til NRK.

– Forfalskning av sannheta

Ifølge Helgesen har initiativet vært planlagt lenge før gåsenebbhvalen dukket opp med 30 plastposer i magen tidligere i februar. Saken har skapt et stort engasjement, og flere partier har kastet seg på i kampen mot marin forsøpling.

Les også: Vil styrke innsatsen mot marin forsøpling

Les også: MDG krever bøtelegging av miljøsvin

Asbjørn Larsen i Delitek mener at Norge på ingen måte er noe prakteksemplar når det kommer til ren kyst.

– I dag er vi flinke til å skryte av hvor ren og fin naturen vår er, og at vi fisker i verdens reneste hav. Dette er en sterk forfalskning av sannheta, som vi prøver å overbevise den vanlige mann om. Hele kysten vår, fra nord til sør, er dekket av plast. Det er enorme mengder som aldri kan bli ryddet ved strandrydding. Man rydder én dag, men neste dag er det like ille, sier Larsen.

– Symbolpolitikk

Larsen mener det er viktig å ta problemet ved rota.

– Nå har regjeringa bevilget 35 millioner kroner til strandryddingstiltak. Det er ren symbolpolitikk. Norge som sjømatnasjon tar ikke dette, som er et av verdens største miljøproblem, på alvor. Det virker helt patetisk, sier han.

Han presenterte hele prospektet for prosjektet for fiskeriminister Per Sandberg under fjorårets skreifestival på Myre. Sist uke snakket han igjen til fiskeriministeren, under fredagens frokostmøte med næringslivet i Øksnes.

– Vi jobber opp mot myndighetene med dette prosjektet, men det viser seg at det er veldig vanskelig å bryte gjennom hos direktoratene. Det er ren og skjær symbolpolitikk. Det Sandberg sa etter møtet på fredag var ren tåkeprat. Det er tydelig at han har lagt prospektet nederst i skuffa. Han bryr seg ikke, selv om han og resten av regjeringa sitter med et stort ansvar for å finne en løsning på problemet, sier Larsen.

– Har tatt lederansvar

I en epost til til VOL sier Sandberg at dette på ingen måte er tåkeprat.

– Norge er et foregangsland og vi har tatt en lederrolle internasjonalt og norske fiskere går foran med et godt eksempel. Fiskere er mye på havet og mange har engasjert seg frivillig i å ta opp søppel. Faktisk har pågangen vært så stor at vi nylig utvidet mottakskapasiteten. Det er Klima- og miljødepartementet som har det overordnede ansvaret på dette området, og jeg vil anbefale Asbjørn Larsen å søke støtte for sitt prosjekt hos miljømyndighetene, sier Sandberg.

– Ett av mange tiltak

Politisk rådgiver i klima- og miljødepartementet, Jens Frølich Holte, påpeker at strandrydding bare er ett av mange tiltak mot marin forsøpling.

– Det er ikke ett enkelt tiltak som løser denne økende miljøutfordringen, men mange. Vi må se på hele kjeden - fra produksjon av plast, til bruk, gjenvinning, avfallshåndtering og opprydding, sier han i en epost til VOL.

– Opprydding er viktig, selv om det ikke løser hele problemet. Det er ikke hyggelig å ferdes på strender fulle av plast, og dessuten kan dyr og fugler sette seg fast i tau og garnrester og lide en smertefull død. Opprydding på strendene hindrer også at større plastbiter brytes ned til mikroplast som kan skylles ut i havet og tas opp i næringskjeden. Og ikke minst vil de mange ryddeaksjonene landet rundt øke bevisstheten og oppmerksomheten om dette miljøproblemet. Det synes jeg er bra.

Fisker etter søppel

Han trekker frem flere tiltaksvurderinger og prosjekter som er lagt frem av miljødirektoratet, som tre stortingsmeldinger som skal legges frem i løpet av året, samt prosjektet «Fishing for litter», der fiskere kan levere avfall fra sjøen gratis til mottaksanlegg i havner.

– «Fishing for litter» eller fisking etter marint avfall er et toårig prosjekt (2016–2017) i regi av Miljødirektoratet, som skal skaffe kunnskap og erfaringer om sammensetning av avfall som fiskebåter får opp fra havet under deres normale fiske, og hvordan det best kan legges til rette for at avfallet leveres i havn og gjenvinnes, sier Frølich Holte.

Frølich Holte trekker også frem samarbeid med FN, EU og de andre nordiske landene når det kommer til å bekjempe marin forsøpling.

– FN miljø (UNEP) utga i fjor en global ekspertrapport om kilder, effekter og tiltak mot plastavfall og mikroplast i havet. Denne var det Norge som tok initiativ til og finansierte, sier han.

På grunnlag av den rapporten var det en debatt i FNs miljøforsamling i juni i fjor hvor det ble vedtatt anbefalinger om hvordan det skal arbeides videre med rapporten, også det etter forslag fra Norge. I internasjonale prosesser er det helt nødvendig at man tar ting stegvis og får tilslutning fra alle verdens land til prinsipper for å jobbe effektivt. Bak vedtakene i Nairobi i fjor står over 170 land.