- Hovedrolleinnhaverne Ylva og Tobias, og meg selv, skal være på Lindmo på lørdag. Der blir det blant annet tungeskjæring i studio, forteller Solveig Melkeraaen til VOL.

Ferske torskehoder fra Myre fiskemottak blir fraktet inn i studioet. Filmens stjerner skal først demonstrere sine ferdigheter og hva tungeskjæring faktisk innebærer. Deretter er det celebritetenes tur.

- Lindmo skal selv prøve. Det blir artig. Og så skal Halvdan Sivertsen i ilden. Han har for øvrig vært svært positiv til filmen og synes det er alle tiders, forteller filmskaperen begeistret.

God pr - Dette blir en humørbombe av en film Solveig Melkeraaens nye dokumentarfilm, Tungeskjærerne, har forpremiere under Skreifestivalen i Øksnes.

For Melkeraaen er det å delta på Lindmo et glimrende utstillingsvindu.

- Ved siden av Skavlan er det jo det mest sette talkshowet i Norge. Vi kan ikke få bedre publisitet enn å havne på Lindmo, understreker hun.

Selv om deltakelsen i det populære tv-programmet blir et høydepunkt for både regissør og de unge skuespillerne, er nok forventningene like store til festpremieren tidligere på dagen. Den foregår på Coloseum kino, og i beste tungeskjærerånd, dukker det opp torskehoder der også.

- Det blir satt opp torskehoder ved siden av den røde løperen, noe som må være historisk. For det har vel aldri vært torskehoder i nærheten av Coloseum kino før. Det blir utrolig kult, humrer Melkeraaen.

- En stor dag Karianne Bråthen åpnet Skreifestivalen: - Vår måte å hylle skreien på For en fullsatt aula på Myre skole erklærte ordfører Karianne Bråthen Skreifestivalen for åpnet, med filmen Tungeskjærerne som hadde premiere på heimebane.

Tanken på at hovedsalen i det store kinobygget fylles opp med over 1000 publikummere for å se Tungeskjærerne, synes hun nesten er overveldende.

- Fantastisk. Jeg gleder meg. Det blir spennende at folk i en helt annen del av landet som ikke er vant til tungeskjæring og knapt vet hva det er, skal se filmen. Det blir en stor dag, sier hun.

- Stas blir det også for Ylva og Tobias, som kommer til å ha mye kjentfolk blant publikum. Skulle det være vesterålinger i Oslo som vil se filmen, er det bare å komme, sier Melkeraaen.

Stor oppmerksomhet

I tiden som har gått etter premieren under filmfestivalen i Tromsø har Tungeskjærerne fått nærmest massiv oppmerksomhet, i både nasjonal og internasjonal presse, før den har hatt premiere i Norge. Ordinær premiere finner sted 10. mars. Tilbakemeldingene har utelukkende vært at det edle og panegyriske slaget.

- Jeg bare fått fantastisk respons. At sju forestillinger under filmfestivalen i Tromsø ble utsolgt på bare to timer, var utrolig. Likeså at filmen gikk for fulle hus på Myre under Skreifestivalen. Og internasjonale filmfestivaler i Russland og Kina ønsker å inkludere den på sine programmer, blir det nesten for mye. Det har vært en kjempestart og det er fortsatt tidlig, sier hun ydmykt.

- Gode følelser - Jeg har vært i en klippeboble i én måned Solveig Melkeraaen viste mandag kveld sin dokumentarfilm «Tungeskjærerne» på Tromsø Internasjonale Filmfestival.

At reaksjonene skulle bli så edle som de foreløpig har blitt, var ikke noe hun hadde forventet, knapt nok drømt om.

- Det er kanskje noe man kan håpe på i sitt stille sinn, men jeg hadde aldri regnet med et så stort trykk, sier hun.

Kunstneren tror det er flere årsaker til at filmen har truffet så bredt og hardt.

- Jeg føler vi har klart å skildre tungeskjærermiljøet og bare på en positiv måte som vekker gode følelser hos folk. Dessuten er tungeskjæring et veldig særegent fenomen som er ukjent for de fleste utenfor Nord-Norge. Filmen er også kulturarv ved at den skildrer noe av det unger i Nord-Norge holder på med. Den skildrer hvordan man kan mestre noe og har i tillegg en fin og varm humor. Jeg tror også mange av de som ser den kan identifisere seg selv gjennom følelsene i filmen, utdyper hun.

Vil lære å skjære tunger Tungeskjærerne kanbli dubbet til kinesisk Tungeskjærerne var en ubetinget suksess under Filmfestivalen i Tromsø og har vakt internasjonal interesse. Nå er det gode muligheter for at filmen blir lansert i Kina.

Oppi all blesten som filmen har skapt, er det særlig en ting regissøren har lagt merke i, nemlig hvor mange unger som har lyst å lære seg å skjære tunger.

- Mange har sagt de vil flytte til Nord-Norge for å lære hvordan man skjærer tunger. Det synes jeg veldig kult, slår Solveig Melkeraaen fast.