Dette viser tall som Kyst og Fjord har satt sammen etter å ha fått tilgang til tall fra lønnsomhetsundersøkelsen for 2015 som ennå ikke er publisert av Nofima.

Dermed hadde hvitfiskindustrien en driftsmargin (driftsresultat i prosent av omsetning) på 1,4 prosent. Det regnes for å være «blodfattig».

Ted Robin Endresen i Myre Fiskemottak driver både fiskeindustri og fiskebåter. Han er blant de aller største kjøperne av fersk torsk. Han sier at tallene kort og godt er for dårlige. For hans egen del var 2016 et dårligere år enn 2015. Hvis dette er gjennomgangsmelodien for bransjen, er det grunn til å frykte at 2016-tallene vil være enda dårligere.

Myre Fiskemottak omsatt for 1,3 milliarder i perioden 2010-2015 og hadde et driftsoverskudd på nær 47 millioner kroner. Det gir en driftsmargin for perioden på 3,6 prosent. Det vil si at Myre Fiskemottak i perioden var 157 prosent bedre enn gjennomsnittet av all norsk hvitfiskindustri.

Hvitfiskindustrien omfatter alle bedrifter som kjøper og selger fisk som torsk, sei, hyse, uer og andre fiskeslag som er hvit i fiskekjøttet. Bransjen selger fisken fersk, fryst, saltet, filet, hel, som tørrfisk og som klippfisk og i andre varianter. Hvitfiskindustrien er kjennetegnet ved at det er små enheter i det som omtales som «konvensjonell sektor» og store enheter innen filetindustrien. Lerøy Norway Seafood er dominerende aktør i det siste segmentet.

– Dårlig butikk å sende fisken til salting nå Høye råstoffpriser gjør at lite av fisken som landes i Vesterålen nå sendes til salting. Svake tall

Målt i kroner og målt i prosent var 2010 det beste året. Da hadde hvitfiskindustrien et driftsoverskudd på 414 millioner kroner, som ga en driftsmargin på 3,3 prosent. Heller ikke det regnes som godt. I to av de seks siste årene som Nofima har målt, hadde bransjen underskudd. Det siste var i 2013. Da var driftsmarginen negativ med 1,8 prosent. Bedriftene hadde da et samlet underskudd på driften på 214 millioner kroner.

Bli med inn på Myre Saltfish Group: Smått i gang med saltfiskproduksjonen Det har vært en treigere start på året enn vanlig for Myre Saltfish Group. VOL har vært innom det unike saltfisksamarbeidet i Øksnes. Mer lønnsomt

Ted Robin Endresen slår fast at lønnsomheten må opp. I motsetning til mange andre fiskekjøpere fokuserer Endresen ikke bare på prisen fiskerne får.

-Vi må gjøre en bedre jobb i markedet slik at vi får bedre betalt for fisken. Da blir lønnsomheten bedre, sier Endresen. Han understreker at bedre lønnsomhet som følge av godt markedsarbeid i neste runde ikke må føre til automatiske krav om at fiskeprisene skal settes opp. Da svikter lønnsomheten på nytt.

Han sier at markedet så langt i 2017 er bra både for ferskfisk og for saltfisk, men at kundene nærmer seg en smertegrense for hva de tåler å betale.

Kjøper to nye snurrevadbåter Øksnesværingene Ted Robin Endresen og Tom Grande i Øksnes Kystfiske AS investerer stort i nye båter og kvoter. Valuta og pris

Dessuten har valutakursene ikke vært på fiskeeksportørenes side i år. For ett år siden fikk eksportørene 9,6 kroner for hver euro de solgte varer for. I februar var gjennomsnittskursen 8,9 kroner per euro. Det betyr at ett kilo fisk som ble solgt til fem euro for ett år siden, ga eksportøren 48 kroner, mens den i år gir 44,5 kroner. Det er en valutaeffekt på syv prosent.

Fiskeprisene ble for øvrig satt ned i denne uken. Både stor og små torsk ble satt ned 75 øre kiloet.