Øksnes har i dag ett hovedopptak for barnehager i midten mars, med oppstart i august. Det blir også gjort opptak fortløpende av de enkelte barnehagene gjennom året, dersom det er ledige plasser.

Kommunen ga i fjor barnehageplass til alle med lovfestet rett. I etterkant av hovedopptaket opplevde de imidlertid å få inn flere søknader uten at det var flere plasser å tilby. Folk som kom flyttende til kommunen etter opptaket i mars, opplevde å bli stående uten barnehageplass – og risikerte å måtte vente i ett år på å få sine små inn i en av barnehagene.

Politikerne sa nei

Dermed ble det et politisk spørsmål om man var villig til å bevilge penger til en ny avdeling ved Tangsprellen barnehage på Sommarøya, hvor det var ledige arealer til å ta inn flere barn.

Det var ikke flertallet villig til, da de behandlet saken i desember. Administrasjonen fikk heller en bestilling på en utredning om to årlige opptak til barnehagene, for å unngå slike situasjoner i framtida.

Vil koste

Utredningen har administrasjonen nå ferdigstilt.

– Ved å ha to hovedopptak vil man i hovedsak ivareta søkere som ikke søkte i mars, og sikre at det maksimalt er 6 måneder ventetid på barnehageplass. Dette vil utløse en ny rett til barnehageplass som kan gi økte økonomiske utgifter til kommunen, heter det i saksfremlegget.

Dette fordi:

– Det vil være vanskelig å planlegge dette på helårsbasis, dersom ikke løsningen er å legge inn et antall ledige plasser ved oppstart av hvert barnehageår, skriver administrasjonen i sitt saksfremlegg.

Å drifte barnehager med ledige plasser koster. Det medfører mindre inntekter og samtidig økte utgifter til private barnehager, da overføringene til disse blir beregnet ut fra kostnadene man har til barn i de kommunale barnehagene.

Vil innføre garanti

Administrasjonen mener at løsningen er å fortsette praksisen med ett hovedopptak med fortløpende opptak ved behov og ledige plasser. I stedet for to hovedopptak, vil de heller at kommunen oppretter nye plasser ved behov, men da med et krav om at det er nok barn til å fylle opp alle plasser ved økt bemanning. Med kommunens bemanningsnorm vil det være tre barn under tre år per ansatt, eller seks barn over tre år.

De foreslår også at det innføres en garanti om maksimal ventetid fra ønsket oppstartsdato på seks måneder.

Saken skal behandles i politiske møter utover våren, med første stopp hos Hovedutvalg for skole og kultur 30. mars.