Som VOL skriver tirsdag ber næringsaktører i Nyksund om å få en endelig avklaring av hvem som har ansvaret for moloene i det gamle fiskeværet. Dette fordi de mener moloene, som også fungerer som veier inn og ut av Nyksund, har behov for sikringstiltak.

Beboere i området er bekymret for at en ny storstorm skal føre til omfattende skader på særlig havnemoloen mellom Nyksundøya og Ungsmaløya.

Uenige

Bakgrunnen for henvendelsen er at Øksnes kommune og Kystverket er uenige i hvem som har ansvaret for havn og moloer i Nyksund. Kommunestyret i Øksnes nektet i 2016 å godta Kystverkets konklusjon om at Nyksund havn egentlig har vært kommunens ansvar siden 1969, og informerte om dette i et brev i fjor vinter. Siden har ikke kommunen hørt noe, og fra havnesjef og ordfører i Øksnes blir det opplyst om at de fortsatt venter på svar.

Har konkludert

Kystverket på sin side sier til VOL tirsdag at de har sagt sitt siste ord i saken, og at de ikke har planer om å gå inn i en ny diskusjon om dette med Øksnes kommune.

– Vi har konkludert i saken og sendte brev til kommunen i desember 2015 med en grundig redegjørelse. Nyksund er ikke en statlig fiskerihavn. Det er Øksnes som har eierskap til moloene, og som har forvaltningsansvaret i havna. Det har vært behandlet både på regionkontoret og på hovedkontoret vårt, sier seniorrådgiver i Kystverket, Anniken Aasjord, til VOL.

– Konklusjonen vår er blant annet basert på dokumenter fra historiske arkiv, og vi mener at det er en grundig begrunnelse. Det har ikke kommet frem noe nytt i saken nå, som forandrer vår konklusjon, legger hun til.

Opprydning

– Kommunen viser til at Kystverket til nå har stått for vedlikehold av moloene i Nyksund. Hvorfor har dere gjort det, hvis kommunen har ansvaret?

– Vi har hatt en opprydning i vår praksis, og har gått nøye gjennom det som går på eiendomsforhold, sier Aasjord. Fra nå av er det derfor kommunen som har ansvaret for vedlikehold av havn og moloer i Nyksund, mener Kystverket.

Ordfører Karianne Bråthen sier til VOL at dette er et spørsmål som kommunen nå trolig vil løfte til et høyere nivå.