Som VOL har skrevet tidligere har kommunen fått utarbeidet en tilstandsrapport av aulabygget på Myre, som i dag huser ungdomsklubb, undervisningslokaler, bygdekino og fungerer som «storstue» for skolen og kulturlivet i Øksnes.

Bakgrunnen for bestilling av rapporten var det som var tenkt å være en mindre oppgradering av bygget, for å kunne huse kulturskolen.

Etter en omfattende byggeteknisk vurdering konkluderte imidlertid ingeniører i Asplan Viak med at bygget er i så dårlig forfatning at de ikke anbefaler kommunen å rehabilitere bygningsmassen – men heller rive den. Det er særlig svakheter ved byggets bæresystemer som er kritisk.

Maks 50 inne samtidig

Når kommunestyret i Øksnes møtes i neste uke skal de ta stilling til byggets framtid.

Rådmannen anbefaler at bygget rives innen tre til fem år. Om bygget skal brukes til aktiviteter frem til riving, vil rådmannen at det settes begrensning på hvor mange som kan oppholde seg samtidig inne i «storsalen» i bygget.

– På grunn av at byggets bærekonstruksjoner er overbelastet anbefales det å innføre en personbegrensning på 50 personer for selve Aulaen for å unngå en kollaps av etasjeskillet, skriver rådmannen i saksfremlegget.

Vil koste dyrt

Dette blir trolig en kostbar affære for kommunen. Rådmannen anslår at det vil koste opp mot 5,5 millioner kroner å rive bygget, og påpeker at det vil kreve betydelige investeringer for å erstatte de funksjonene bygget har i dag.

– Riving av bygget vil igjen medføre at funksjoner som er i bygget i dag må ivaretas på annen måte. Dette gjelder ungdomsklubben, strømforsyningen til skoleanlegget, Vesterålskrafts høgspenttrafo og bassenggarderober. I tillegg vil Myre skole miste sin «storstue», og lag og foreninger som bruker Aulabygget til sine aktiviteter i dag, må finne alternative lokaler, skrives det i saksfremlegget.

Rådmannen anbefaler derfor at det igangsettes et arbeid med å finne alternative lokaler, og at det fremmes en egen sak om bassengsituasjonen i Øksnes.

Bygget har ikke godkjente rømningsveier fra underetasjen, hvor ungdomsklubben holder til. Brannsikringstiltak til rundt 150.000 kroner vil måtte gjennomføres om bygget skal brukes frem til riving.