Fylkesvei 821 over Frøskelandsfjellet er en flaskehals for sjømatnæringen i Øksnes, særlig om vinteren. Politikerne i kommunen har lenge vært utålmodige i å få gjort noe med veien, og også i tirsdagens formannskapsmøte ble det ytret bekymring over ståa fra kommunalsjef teknisk Janne Kankaala.

– Vi ser at i både Nasjonal transportplan og i Regional transportplan er det ikke satt av penger til noen større tiltak, verken på kort eller lang sikt. Fylkeskommunen har ingen planer om å bruke en større sum på denne veien, det som er varslet til nå er småpenger, sa Kankaala.

– Etter min mening ser dette dårlig ut, la han til.

Hele strekningen

Mens det er bakken opp Frøskelandsfjellet fra Myre-sida som er den største flaskehalsen, mener Kankalaa at ambisjonene til Øksnes kommune må være å få gjort noe med hele strekningen fra Myre til kommunegrensen mot Sortland.

– Og ikke bare asfaltering, men oppgradering av hele veien, slik at den er rustet for framtidens tungtrafikk, sa han.

Veistrekningen mellom Steinlandsfjorden og Frøskeland ligger inne i forslaget til Regional Transportplan med 33 millioner kroner, men vil slik det ligger an nå ikke prioriteres før i andre periode mellom 2022 og 2029. Av en veistrekning på 6,8 kilometer skal til sammen én kilometer vei utbedres. Til sammenligning skal fylkeskommunen nå bruke 37 millioner kroner på Storelva bru mellom Sørvåg og Alsvåg.

Bompenger

Sammen med varaordfører Jonny Rinde Johansen (H) deltok kommunalsjefen på et samferdselsmøte i Bodø i mars. Et tydelig signal derfra, sa Kankaala, var at kommuner som er åpne for bompengeløsninger som en del av finansieringen, vil få større prioritet i framtiden.

– Vi kan være 99 prosent sikker på at vi ikke får midler til å ruste opp veien fra stat og fylke om vi bare sitter her og venter, sa kommunalsjefen.

ØTLs Geir Rognan lurte på om det var en mulighet å forskuttere en oppgradering slik kommunen gjorde med Sminesveien.

– Jeg synes det er fælt at vi må ha bompenger over hele landet for å få ut de store verdiene som vi faktisk produserer, sa Sps John Danielsen.

– Kanskje bør vi ta disse signalene om bompenger alvorlig, for å faktisk få gjort noe med veien, sa Aps Yngve Hansen og oppfordret ordfører til å møte næringslivet for å diskutere veien videre.