Etter noen hektiske vintermåneder og en liten pust i bakken, er vesterålsfiskerne nå klare for å ta fatt på første runde i årets fiske etter blåkveite.

Mens mange av de større båtene har tatt turen til Tromsøflaket, holder den mindre flåten seg lokalt, og hos Gunnar Klo AS på Stø er 18 båter klare til dyst.

– Rundt halvparten er fremmedbåter, tre-fire fra Lofoten og noen fra Bodø-området, forteller driftsleder Leif Godvik til VOL.

Viktig inntekt

Gode priser og større kvoter har ført til en merkbar økning i deltakelsen i fisket de siste årene. Blåkveita har blitt en god inntekt i vår- og sommerhalvåret både for fiskere og mottak.

– Blåkveita har blitt en viktig sesong for oss, og vi har store forventninger også i år, sier Godvik som har hatt noen hektiske dager med å organisere, henge opp bruk og sørge for egning.

De minste båtene har i år en maksimalkvote på 20 tonn, fartøy mellom 20 og 28 meter kan fiske 25 tonn.

Bedre betalt enn skreien

Godvik sier de merker en økende interesse for blåkveita også i markedet.

– Det var en veldig stor interesse for blåkveita i fjor, noe som førte til høye priser. Det er ikke fullt så høye priser i år. Noe av fisken går ut ferskt, men det meste selger vi fryst. Når fisket foregår over en så kort sesong, klarer ikke ferskmarkedet absorbere alt på så kort tid, sier han.

Minsteprisen på den største blåkveita ligger nå 27 kroner kiloet sløyd. Etter det VOL kjenner til er fiskerne i Øksnes lovet en pris på 30 kroner kiloet sløyd. Det bekrefter også Godvik er tilfellet på Stø.

Går i puljer

På grunn av lite plass på fiskefeltene der det er blåkveite å få, har lineflåten både med utror fra Myre og Stø organisert seg i puljer. Puljene går ut hver sin tur, med loddtrekning over hvem som får gå først.

– Før har vi opplevd at ikke alle har forstått systemene, og har satt bruk på tvers av andre og opptatt mye plass. Derfor må det organiseres om man skal kunne avvikle fisket på en fornuftig måte, sier Godvik.

Søndag kveld er de første båtene på tur ut. Bruket kan settes i havet når klokka passerer midnatt.

– Går alt greit er de i draginga i mårra tidlig, og vi har den første fisken på land utpå dagen, sier Godvik.