Karianne Bråthen i Øksnes Arbeiderparti Foto: Gaute Bergsli

Neste tirsdag kommer de nye 100- og 200-lappene i omløp. Dette er det første valørene som lanseres i Norges Bank nye seddelserie. Hovedmotivet på 200-kroneseddelen er en torsk, mens det i bakgrunnen ses sild og notmasker.

-Artig poeng

Fiske har i århundrer vært en sentral del av inntektsgrunnlag og kulturen langs norskekysten. I den forbindelse er det naturlig å høre hva Karianne Bråthen, som er ordfører i Norges torskekommune nummer en, synes om at nettopp en torsk pryder 200-kroner seddelen.

–  Det har jeg faktisk ikke tenkt på før du spør meg om det. Men det er jo faktisk et artig poeng, presiserer hun.

Bråthen ser ikke bort fra at hun kommer til å bruke torskemotivet, i alle fall som en referanse, når hun skal omtale kommunen i ulike sammenhenger.

Vi får se. Men Øksnes er jo Norges torskekommune nummer en og i den forbindelse passer det jo veldig bra, slår hun fast.

Seddelmotiv inspirert av kystkultur

I en pressemelding fra Norges Bank heter det at ingen andre fiskeslag er så tiljublet og myteomspunnet som torsken og silda og at det har vært sentral årsak til at nettopp dette motivet ble valgt til å figurere på 200 kronesedlene.

Det var nettopp jakten på godt fiske og fangst som brakte de aller første bosetterne til norskekysten for vel 11 000 år siden. Og de fant det de lette etter. Det som først var fiske til eget bruk og handel med fisk mellom ulike landsdeler, ble en betydelig eksportnæring allerede i middelalderen. Norsk tørrfisk var en viktig bidragsyter til det europeiske kostholdet. I tillegg kom sild, rogn og tran. Det yrende livet under havoverflaten har vært avgjørende for levedyktige lokalsamfunn og bosetting, står det å lese i pressemeldingen.

Ny tusenlapp

Er du blant dem som fortsatt har en rekke med gamle 100- og 200-lapper i skrivebordskuffen? Fortvil ikke. De vil fortsatt kunne brukes parallelt med de nye i ett år til, det vil si fram til 30. mai 2018.

Etter hvert kommer det også ny 50-, 500-lapp. En ny tusenlapp er også under oppseiling, eventuelt opptrykking. Den gjør sitt inntog på markedet i 2019. Den nye seddelserien, skal ifølge pressemeldingen fra Norges Bank, for øvrig være den sikreste som noen gang er laget.