I tirsdagens formannskapsmøte i Øksnes skal politikerne ta stilling til innføring av eiendomsskatt. Rådmannens anbefaling er et positivt vedtak, med innføring av eiendomsskatt i to etapper – først for næringslivet fra januar 2018, deretter for resten av kommunen i januar 2019.

Som VOL skrev tirsdag har administrasjonen, etter en krevende runde internt, klart å redusere den økonomiske utfordringa for 2018 fra 14 millioner kroner til åtte millioner kroner. Fortsatt gjenstår omfattende kutt for å komme i mål, og rådmannen mener valget nå står mellom reduksjon i tjenestetilbudet og innføring av eiendomsskatt.

Et bredt politisk flertall har tidligere sagt nei til eiendomsskatt i Øksnes. Hva gjør de denne gangen?

VOL har spurt de politiske partiene om deres standpunkter. Få av dem har partibehandlet saken i denne runden, og skal gjøre det først i forkant av kommunestyremøtet 20. juni.

Vil forbli skatteparadis

Det som likevel trolig er sikkert et at posisjonen, med Ap, SV, KrF og Høyre, ikke blir enige. Arbeiderpartiet (les egen sak her) og KrF har fortsatt ikke konkludert. SV er det eneste partiet som hele veien har vært for eiendomsskatt, mens Høyre står fast på at de er imot, eller som de selv skriver på Facebook: «JA til Øksnes som Vesterålens skatteparadis».

– Øksnes Høyre har gått til valg på et nei til eiendomsskatt, og det står vi fast på. Vi vil jobbe for at kommunens økonomiske utfordringer løses på en annen måte enn innføring av usosiale skatter og avgifter. Strukturendringer og fokus på kun lovpålagte oppgaver vil skape en mer robust økonomi fremover, sier varaordfører og Høyre-leder Jonny Rinde Johansen.

LES OGSÅ: Dette sier Ap om eiendomsskatt

– Gir muligheter

KrF har fortsatt ikke konkludert, men medlemmene vil trolig få en anbefaling fra leder Tore Christiansen om å gå inn for eiendomsskatt.

– KrF vil ikke uten videre stemme for eiendomsskatt, før vi har sett på muligheter for å finne annen inndekning. Samtidig har vi store investeringsbehov, så selv om vi skulle klare å få balanse i driftsbudsjettet, kan eiendomsskatt være nødvendig for å kunne finansiere nye investeringer som basseng, utvidelse ved Myre skole, ny eller utbedret vei til Vorneset og bygg som erstatter aulaen, sier Christiansen.

Jobber med inndekning

Senterpartiet sier til VOL at skatten er usosial, og at en innføring ikke vil få deres støtte. Frp har ikke behandlet saken internt, men gikk til valg på et nei – og leder Ken Ivan Reinholdtsen sier han blir overrasket om ikke flertallet i partiet står fast ved det.

Øksnes Tverrpolitiske Liste har heller ikke behandlet saken. Jørn Martinussen sier medlemsmøtet vil bli presentert et alternativ til eiendomsskatt senere i juni.

– Saken må sees i sammenheng med økonomiplanen, og å da si ja eller nei til spørsmålet uten å komme med alternativ inndekning er useriøst, sier Martinussen.

– I programmet ØTL gikk til valg på lovet vi velgerne at vi kun er åpne for å vurdere eiendomsskatt når alle andre alternativer er undersøkt, og/eller når vi må slå fast at lovpålagt tjenestetilbud ikke holder en tilfredsstillende kvalitet. Vi er ikke der. Vi leverer tjenester av god kvalitet i Øksnes, sier Martinussen.

Dersom Ap, Krf og SVs representanter skulle stemme for eiendomsskatt – vil de trenge støtte fra ytterligere to representanter i opposisjonen for å få det gjennom.