Det fortalte Kommunalsjef Janne Kankaala i sin redegjørelse om vann- og avløpssituasjonen i Øksnes under tirsdagens kommunestyre.

– Teknisk sett var vi nær krise i vannkapasiteten i 2016. Det er bedre i 2017, men vi må gjøre grep i årene som kommer. De neste fem årene trenger vi en dobling i vannkapasiteten i kommunen for å møte etterspørselen.

Sa ja til å opprette ny stilling på teknisk Kommunestyret i Øksnes stemte for å opprette ny stilling som avdelingsleder på teknisk for å håndtere arbeidsbyrden innenfor vann- og avløp. – Gammelt system

Kankaala fortalte at han har vært i dialog med bedrifter hvor den ene trenger 120.000 kubikk mer vann i 2018. En annen bedrift trenger én million kubikk vann innen 2020. I tillegg kommer da Primex-etableringen i februar 2018.

– Dette betyr en dobling av kapasitetsbehovet de neste fire til fem åra. Vi kan ikke levere så mye vann som det kreves med dagens system. Vi har et gammelt ledningsnett som har mange lekkasjer, styringssystemet er gammelt og anleggene er ikke dimensjonert for slike mengder vann, derfor må vi gjøre en jobb de neste åra.

Kankaala fortalte at man må reparere lekkasjer, øke effektiviteten med å installere vannmålere, utrede en annen vannkilde, skifte ut rør og kanskje bygge nytt renseanlegg.

– Jobben som skal gjøres vil kreve investeringer. Det vil dekkes inn ved økte avgifter for vann- og avløp.

Kankaala fortalte at han hadde vært i kontakt med flere i næringslivet som mente vann- og avløpsavgitene var for lave.

– Flere har sagt at de er villig til å betale mer, om de får bedre tjenester.

Posisjonen tar konsekvensen av nei til eiendomsskatt: Bestilte sak på skolestruktur Som et resultat av nei til eiendomsskatt bestilte posisjonen en sak på skolestruktur i Øksnes. Det gjør at økonomiplanen utsettes til desember. Flere tiltak

Kankaala fortalte om flere tiltak, både kortsiktige og langsiktige.

– Vi har startet på den viktigste jobben, nemlig å øke bemanningen på driftsavdelingene. For det er menneskene som leverer vannet, ikke vannanleggene.

For Kankaala fortalte at man hvert sekund mister 10 liter per sekund i vannledningene i kommunen på grunn av dårlige rør.

– Vi vil jobbe for å finne lekkasjene, men det er vanskelig uten folk. Vi er i prosessen med å ansette. Så i løpet av høsten vil vi sammen med innleide konsulenter jobbe for å finne lekkasjer og utbedre.

Øksnes kommunestyre med nei til eiendomsskatt Kommunestyret i Øksnes sa i dag nei til å innføre eiendomsskatt. Politisk behandling i vinter

Det å få hovedplanen for vann og avløp revidert er også en del av planen.

– Oppstart for det arbeidet var mandag denne uka. Vi hadde møte med konsulent hvor vi fortalte om situasjonen og hva vi forespeilet for fremtida. Konsulenten er nå i gang med jobben.

Den reviderte planen vil komme til politisk behandling i vinter.