Tungeskjærerne er en  av tre nominerte i kategoriene «Beste barnefilm» og «Beste dokumentar».

Dette er første gang en helaftens barnedokumentar er nominert i klassen beste barnefilm og beste dokumentar.

– Jeg ville jo gjerne lage tidenes første helaftens barnedokumentar, men ble slått av Markus og Martinus-filmen. Men det å bli nominert er jo stort. Dette er jo på mange måter litt nybrottsarbeid. Når det da når helt opp og blir sett på på lik linje med fiksjonsfilmene er veldig stort, sier hun.

Lindmo-opptreden og Oslo-premiere for tungeskjærerne: – Dette har vært utrolig rørende og fantastisk Etter noen hektiske dager i hovedstaden fikk VOL snakket med hovedpersonene selv om opplevelsene som filmstjerner og premiere på Tungeskjærerne foran tusen mennesker i Colloseum kino. Snakket med Tobias

Melkeraaen snakket med den ene hovedpersonen i filmen like før vi ringte.

– Jeg ringte Tobias (9) for å gratulere, og han var veldig glad. Jeg gleder meg veldig til å dra ned til Haugesund sammen med han og Ylva og alle de andre involverte for å gå på rød løper under utdelingen.

Hun fikk vite om nominasjonen i barnefilm-kategorien for en ukes tid siden. Dokumentar-nominasjonen fikk hun først høre om i går.

– Det er to forskjellige juryer i de to kategoriene. Så det at de mener at filmen er verdig i begge kategorier er noe som betyr mye for meg.

Tidenes best besøkte skreifestival Det var fullt hus på det meste av arrangementer under Vesterålen skreifestival. Det kan ikke arrangørene si seg annet enn godt fornøyde med. Vinnersjanse?

Hva tror hun så om sjansene til å vinne?

– Det hadde utvilsomt vært veldig artig å vinne, men da jeg fikk vite om nominasjonen følte jeg at vi hadde vunnet allerede. Det er sterk konkurranse i begge kategorier med «Snekker Andersen» og «Hakkebakkeskogen» i barnefilm-kategorien og «69 minutter av 86 dager» og «Nowhere to hide» i doku-kategorien. Så det skal mye til, sier Melkeraaen og fortsetter.

– Filmene vi konkurrerer mot i dokumentar er jo om veldig tunge temaer som flyktning-situasjonen og på barnefilmsida er det jo store, tunge produksjoner. Så det å være med i det selskapet er jo bare helt utrolig. Spesielt i et år hvor det er laget så mange gode barnefilmer og dokumentarer i Norge.

Melkeraaen spent før kveldens premiere på heimebane: – All hjelp fra Øksnes har vært helt uvurderlig Tirsdag kveld har filmskaper Solveig Melkeraaen eksklusiv førpremiere på dokumentarfilmen «Tungeskjærerne» i heimkommunen. – Det er ingen tvil om at hjelpen fra øksnessamfunnet har vært helt uvurderlig for å få denne filmen i havn, sier filmskaperen. – Skal feire

Selv om hun har visst om nominasjonene før alle andre, skal hun feire litt i dag.

– Jeg har akkurat kommet fra pressekonferansen og sitter i sola og bare prøver å lande litt. Så jeg kommer nok til å finne noe godt å ha i glasset og så kanskje kjøpe ei kake, sier hun.

Melkeraaen har vært nominert med filmen «Flink Pike» tidligere i kategorien Publikumsprisen. Den gang vant «Børning».

Selve prisen deles ut i Haugesund 19. august under Den norske filmfestivalen.