Det er sommer og tid for strandliv. Og selv om Norge ikke serverer varme og sol hver dag, finnes det utallige strender i landet vårt som er verdt et besøk uansett.

Fra sør til nord

Reiseekspertene Linn Krogh Hansen og Bente Bratland Holm anbefaler sine favorittstrender, og trekker frem stranda i Alsvåg som en av de beste i landet, med følgende vurdering:

Bente Bratland Holm er oppvokst med stranden på Instøya i Alsvåg. Stranden er ikke det aller vakreste postkortet, men barndomsminnene hennes derfra gjør stedet til det fineste. På stranden kan voksne og barn møtes til grilling, man kan gå tur eller man kan bade hvis det blir varmt i været.

Norgesferie

Krogh Hansen er utdannet sosialantropolog og journalist, og jobber som PR- og kommunikasjonsansvarlig i Kongelig Norsk Seilforening. Hun er også frilansjournalist, reiseblogger og svømmeinstruktør.

I sommer er hun på norgesferie og drar langs kysten fra Trondheim til Tromsø via Lofoten, Vesterålen, Andøya og Senja for å oppdage nye naturperler. Flere av lofotstrendene står naturligvis for tur.

– Fineste strender i nord

Bente Bratland Holm er reiselivsdirektør i Innovasjon Norge, og er på ferie i nord, nærmere bestemt hjemme i Vesterålen. Hun har tidligere arbeidet som administrerende direktør i Visit Oslo og har flere års erfaring innenfor reiselivsnæringen.

– Etter min mening finnes noen av de fineste strendene i nord. De kan lokke de tøffeste uti på en varm sommerdag. Barna mine ble naturlig nok tidlig introdusert for det vi kaller «nordnorsk badedrakt», mer kjent som våtdrakt, forteller Bratland Holm.

Her er ekspertenes topp ti-liste

Sjøsanden – Mandal, Vest-Agder

Solastranden – Sola, Rogaland

Sandvesanden – Karmøy, Rogaland

Sjøstrand – Asker, Akershus

Sørenga – Oslo

Grotlesanden – Bremanger, Sogn og Fjordane

Bøsanden – Steigen, Nordland

Unstad – Lofoten, Nordland

Alsvåg – Vesterålen, Nordland

Sommarøy – Troms

Sandfjordstranden – Berlevåg, Finnmark