Det er stille langs den ellers så trafikkerte myrestripa. Det brummer i en kantklipper i rådhusparken. Inne på rådhuset står de fleste kontorene tomme, og levner ingen tvil om at fellesferien er godt i gang.

Elise Gustavsen er imidlertid på plass igjen etter å ha feriert tre uker i Florida. I siste møte før sommerferien vedtok kommunestyret å ansette øksnesværingen som ny rådmann.

– Rådmannsstillingen blir gjerne omtalt som en uriaspost, ofte med mye kjeft. Hva fikk deg til å søke på jobben?

– Jeg har vært blant dem som har sett at det har vært en uriaspost. Men jeg kom i en situasjon hvor jeg ble vikar og konsituert, og fikk prøve meg. Jeg fikk kjenne på at det var en stor jobb med mye ansvar, men også veldig spennende, og en jobb som ga mye mening. Når samarbeidet flyter godt og rollene er avklart, er det ikke så verst, og jeg erfarte noe annet enn det jeg kanskje fryktet, sier hun.

Tommel opp fra familien

For Gustavsen har allerede fått prøve seg i stillingen et halvt års tid. Hun hadde vært kommunalsjef for helsesektoren i sju år, da hun brått ble kastet inn i jobben før jul i fjor, da Just Hjalmar Johansen sluttet før åremålet hans gikk ut.

– Jeg tenkte ikke da at dette skulle bli varig. Da måtte vi alle trå til for å bidra i den situasjonen vi var i. Men det var en grei introduksjon til jobben og det ansvaret det innebærer, sier hun.

Valget om å søke på jobben da den ble lyst ut, ble ikke tatt over natta.

– Jeg vurderte det nøye, og diskuterte det med familien. Det er en jobb som innebærer helt andre arbeidstider og en annen tilstedeværelse enn det jeg var vant til. Men familien var nesten mer positiv enn meg, og da kunne også jeg lande på at jeg ville kaste meg uti det.

Optimist

Gustavsen har tatt over ledelsen av en kommune med presset økonomi, og som nettopp har sagt nei til eiendomsskatt. Til høsten skal hun legge frem administrasjonens forslag til økonomiplan for de kommende årene, og det er varslet omfattende kutt. Hun er spent på hva høsten har i møte.

– Det er viktig å avklare hva som er administrasjonens rolle, og hva som er politikernes rolle. Min jobb er å skaffe kunnskap om ståa. Så lenge jeg kan stå for de utredningene vi gjør, synes jeg det er en grei arbeidsdeling. Da kan jeg stå i det. Men det er politikerne som må ta beslutningene, sier hun.

Det er en real optimist som har tatt over roret, og Gustavsen ser slett ikke mørkt på situasjonen.

– Vi er i en vanskelig økonomisk situasjon, men ikke en umulig situasjon. Vi må finne mulighetsrommene, og vi må tørre og ta den omstillinga som kreves. Vi må i grunn være omstillingsvillig hele tida, sier hun.

– Jeg har alltid tro på at ting går bra, og at det ordner seg til slutt. Som ny i rollen har det også vært givende å se at det er så mye erfaring og kunnskap i organisasjonen at ting bare går sin gang, legger hun til.

Bakgrunn som terapaut

Gustavsen er utdannet sosionom og familieterapaut, og hadde vel neppe sett for seg at hun skulle ende opp som rådmann i hjemkommunen. Utdanning og erfaring hun har med seg fra det fagfeltet mener hun likevel kommer godt med i den nye jobben.

– Relasjonskompetanse er noe av det viktigste en leder må ha. Det å kunne forstå dynamikken i grupper og lede endringsprosesser. Det er absolutt noe man har bruk for i en lederjobb, og er et ypperlig grunnlag å bygge videre på, tror jeg, sier hun og smiler.

I 2006 flyttet Gustavsen fra Bærum til Øksnes med mann og to barn. De ville nordover, og valget falt til slutt på hennes hjemkommune.

Å få flere til å ta samme valg som dem, mener Gustavsen er en av de største utfordringene Øksnes står overfor i årene fremover.

– Øksnes er en livskraftig kommune hvor det skjer mye, det nærmest bobler under overflaten. Vi har røtter og tradisjoner, men er også gode på nytenking og innovasjon. Men en utfordring framover blir å få tak i nok folk. Vi trenger ledere, ingeniører, sykepleiere og flere hender i helsesektoren. Rekruttering, særlig i helsesektoren, var ikke en like stor utfordring for bare noen år siden, som det er nå, sier hun.

Må jobbe bredt

Det siste året har det også vært store utskiftninger i administrasjonen i kommunen, og man har nærmest sett et generasjonsskifte på rådhuset. Å få tak i nye folk har ikke vært enkelt.

Så hva skal man gjøre for å lokke flere hjem og hit? Svaret er komplekst, mener den nye rådmannen. Tilby tomter og tilrettelegge for boliger, tilby varierte arbeidsplasser, ha nok barnehageplasser, holde liv i kulturliv og ha spennende fritidstilbud. En real dugnad for å gjøre Øksnes mer attraktiv, rett og slett.

– Det er en utfordring å jobbe så bredt. Det handler ikke bare om hva du skriver i en stillingsannonse, eller hva slags arbeidsvilkår du kan gi, men det handler om hva slags samfunn vi kan tilby, sier hun.

En ny, kulturell storstue mener hun kan bidra i positiv retning, og prosjektet som Folkets hus nå jobber med mener hun er både viktig og realistisk.

– Klarer seg som egen kommune

Gustavsen tror små fagmiljø også kan skremme noen fra å søke jobber i utkantstrøk.

– Her har vi ikke vært flinke nok til å fortelle at vi i Vesterålen er gode på å samarbeide i fagnettverk, slik at man ikke blir sittende alene, men har folk i samme stillinger i andre kommuner å dele erfaringer med, sier hun.

Om en storkommune i Vesterålen sier hun følgende:

– Jeg mener Øksnes klarer seg veldig godt slik vi har det nå. Vi leverer gode tjenester, selv om vi har begrensede ressurser. Fremover må vi jobbe med digitalisering for å bli mer tilgjengelig på nett, og vi må være åpne for nye samarbeidsformer hele tida. Men jeg tror vi helt fint skal klare oss alene, slik vi også har gått inn for, sier hun.

Saklige politikere

Vi lurer naturligvis også på hva den nye rådmannen tenker om sine arbeidsgivere, politikerne i Øksnes.

– Jeg har akseptert at politikk er en uenighetskultur, hvor det er ulike syn på hvordan ting kan bli bedre. Når man har innsett det, er det greit at det kan gå en kule varmt innimellom. Men jeg synes øksnespolitikerne er flinke til å debattere på et saklig nivå. Jeg har også respekt for de vedtakene som blir fattet, og det er min jobb å iverksette dem uansett hva jeg selv måtte mene, sier Gustavsen.

Men hun innrømmer at politikerne i støytene kan være litt vel ivrige i å bestille nye utredninger.

– I en middels stor kommune er vi ikke flere folk enn at vi er ganske presset på tid og har mye arbeid. Da kan det være krevende å levere mange utredninger og holde tidsfrister, når du samtidig skal stå for den daglige driften. Men jeg har forståelse for at de ønsker mer kunnskap, sier rådmannen.

Samfunn i vekst

– Hvor tror du Øksnes er om ti år?

– Jeg er spent på hvordan det vil se ut her da. Kanskje har vi et nytt industriområde i Staven? Jeg tror vi har fått et større mangfold i næringslivet, og vi har bredbånd i hele kommunen. Jeg tror også vi må forberede oss på økende turisme. Jeg tror og håper at vi er et samfunn i vekst, sier Gustavsen.

– Er det noe du ønsker å oppnå i jobben som rådmann?

– Om jeg hadde noe konkret jeg brant for, måtte jeg heller blitt politiker. Men det må være at kommunen får en god og stabil drift som er utviklingsrettet, og som bidrar til at Øksnes fortsatt skal være en god og trygg kommune å bo i.