Striden rundt oppføring av fiskehjeller på Klo i Øksnes har pågått over mange år uten å ha fått en løsning.

Fiskehjellene har tidligere vært omstridt på grunn av naboklager og saksbehandlingsfeil fra kommunens side. Fylkesmannen erklærte i 2013 kommunens godkjenning av byggetillatelse for ugyldig på grunn av bruk av feil lovgrunnlag, og ba om at saken måtte behandles på nytt, etter boka.

Det ble da satt i gang omregulering av området, som ble godkjent politisk i 2014. Etter dette mener kommunen at tiltakshaver har utført bygging på området som ikke er i samsvar med reguleringsplanen og plan- og bygningsloven. Det ble i mai 2016 sendt ut pålegg om retting og riving på deler av området, med frist til september samme år. Det ble i samme brev sendt varsel om tvangsmulkt.

Tiltakshaver har etter dette fått utsatt frist i påvente av at ulike forhold skulle undersøkes, men ett år etter har kommunen fortsatt ikke fulgt opp saken ordentlig.

Det er bakgrunnen for at Klo Grenderåd, representert av Advokatfirmaet Wold, har klaget kommunen til Sivilombudsmannen. Grenderådet, med Jarle S. Johansen i spissen, har også sendt gjentatte henvendelser til kommunen om saken, uten å få svar. Heller ikke pålegg fra Fylkesmannen om å svare grenderådet har kommunen etterkommet.

Gjør undersøkelser

Nå blir det trolig mer fart på saken. Sivilombudsmannen, som skal se til at offentlige myndigheter ikke gjør urett mot innbyggere, har i juni gitt tilbakemelding til Øksnes kommune om at de vil gå inn i saken.

Ifølge plan- og bygningsloven skal en kommune forfølge overtredelser av loven. Sivilombudsmannen viser i sin henvendelse til brevet kommunen sendte til tiltakshaver på Klo i mai 2016, med pålegg om retting av forhold som er i strid med reguleringsplanen.

På bakgrunn av mottatte dokumenter – særlig forhåndsvarsel 3. desember 2015 og pålegg om retting og ileggelse av tvangsmulkt 19. mai 2016 – synes det klart at kommunen mener det foreligger overtredelser som kommunen har plikt til å forfølge. Det bes om at kommunen eventuelt bekrefter denne oppfatningen av saken, skriver ombudsmannen.

Kommunen blir også bedt om å redegjøre for fremdrift og status i saken, og en vurdering av om kommunen sin behandling av den oppfyller den lovpålagte plikten de har til å forfølge ulovligheter. Ombudsmannen krever svar senest innen fire uker.

Ryddejobb

Rådmann Elise Gustavsen sier at kommunen vil ta tak i saken.

– Dette er en sak som har lidd under at vi har fått ny ledelse og mistet kontinuitet. Det er gjort bestemmelser vi ikke har klart å sette oss inn i, og saken har stoppet litt opp. Vi må nå komme oss opp på hesten og få oversikt over hva som er gjort og hva som gjenstår, sier Gustavsen og forsikrer om at fristene til Sivilombudsmannen vil bli overholdt.

– Vi har en ryddejobb å gjøre i å få samlet tråder og skaffe oss en oversikt, men vi skal nå komme oss videre og finne ut av ting, sier Gustavsen til VOL.

Sivilombudsmannen gir uttalelser i de sakene de går inn og undersøker. Ombudsmannen kan ikke selv omgjøre avgjørelser eller pålegge kommunen noe, men ifølge sivilombudsmannen.no retter myndighetene seg i praksis etter ombudsmannens uttalelser.