Blomster i alskens farger danser fram og tilbake i vinden. Sola stråler, og får Gavlfjorden til å glitre. Rammene er perfekte når Heidi Myrvang og Tor-Erling Karlsen kommer gående inn fra hver sin side på en gressplen.

Begge i middelalderinspirert bekleding, hun i flaskegrønn kjole. De har sett frem til denne dagen lenge, og de aller nærmeste er samlet på Sæterstranda, like før Holm i Sortland, for å være med på seremonien.

Lørdag formiddag giftet de to øksnesværingene seg – men det på en helt speisell måte.

Bruden (i midten) sammen med forstander Kyrre Gram Franck og sin forlover.

De er nemlig de aller første i Vesterålen til å gifte seg gjennom Sjamanistisk Forbund. På landsbasis har bare 10-20 par gjort det før dem. Forbundet ble godkjent som eget trossamfunn i 2013, og har rundt 300 medlemmer.

– Og interessen blir stadig større, sier grunnlegger og landsforstander Kyrre Gram Franck, som ledet lørdagens vielsesseremoni.

Tor-Erling Karlsen og Heidi Elisabeth Myrvang er de første i Vesterålen til å gifte seg gjennom Sjamanistisk Forbund.

Sjamanismen tror at alt har sjel, og de finner det hellige i naturen. Det gjenspeilet seg også i vielsesseremonien. Alle til stede ble renset av seremonileder, bål ble tent, himmelretninger hyllet og forfedrene spurt om tillatelse.

Vi fikk være med på vielsen. Se reportasje i feltet over.