– Nei, sånn mainnskitferie ska ikkje æ ha, utbryter Sindre Bekken.

Til vanlig er 19-åringen fra Sørvågen i Øksnes bondelærling på Sortland. Den siste uka har han imidlertid fått én uke "fri" for å reise til landsbygda i Skottland. Der er det verken sightseeing eller feriering som står på programmet. Sindre skal lære seg kunsten å klippe sau.

– Vi har klippet sau fra tidlig om morgenen til sent på kvelden – hver dag. Det er søkke tungt arbeid. Man stormsvetter etter tre dyr. Men det går bare godt, sier han og ler.

Mangel på klippere

Det er mangel på saueklippere i Norge. Derfor tar blant annet mange skotske klippere turen over Nordsjøen to ganger årlig for å bistå norske bønder. Én av dem er Sandy Rowan, som Sindre har fått god kontakt med når han har vært på jobb i Vesterålen.

– Da jeg nevnte at jeg var interessert i saueklipping, sa han at jeg måtte ta meg en tur til Skottland. Den muligheten kunne jeg ikke la gå fra meg, sier den unge øksnesværingen.

Til vanlig bor han på Kleiva og rullerer på å gå i lære hos melkebonde John-Erik Bjørlo, sauebonde Jon Arne Nyland og hos Bø Gårdsslakteri. Det er sauebonde han tar sikte på å bli, med klippinga som en bijobb.

Arbeidskraum

Sindre har ikke vokst opp på gård, og hvordan han har endt opp med å være på full fart inn i landbruksnæringa, vet han ikke helt.

– Det er et godt spørsmål. Det lurer jeg også på. Det handler vel litt om at jeg alltid har vært glad i å jobbe, og når du er bonde blir du aldri fri for arbeid. Det er bestandig noe som burde vært gjort, helst i går, sier han.

– Da jeg var mindre og de andre skulle leke, ba jeg om å få klippe plenen. Jeg liker ikke å ha fri. Det er oppskrytt.

Som 14-åring ble Sindre (i midten) verdensmester i torsketungeskjæring.

Skal i ilden til høsten

– Hva har du lært i Skottland?

– At alt handler om fotarbeid. Om små bevegelser og å holde sauen rolig. Før jeg dro brukte jeg sikkert 10 minutter på å klippe en sau, nå er jeg nede i et par minutter. Effektivitet er viktig når du skal klippe så mange, sier han.

Allerede til høsten skal han få prøve seg som saueklipper hos noen av bedriftene han går i lære hos.

– Målet er å klippe 4000 sauer. Jeg er glad i utfordringer, og det får man hver dag som saueklipper. Det finnes heller ikke så mange saueklippere i Norge og Vesterålen, så det trengs, sier han.