Utleieprisene er satt til såkalt gjengs leie, som kan beskrives som en gjennomsnittsleie i markedet. Alle som har vært leietakere hos stiftelsen i mer en 2,5 år får nå endringer i prisene.

For noen av beboerne i boligstiftelsen kan det bety en vesentlig økning, da leieprisene over tid har vært lave. Miljøtjenesten i Øksnes kommune har blant annet fått varsel om at leien vil øke fra dagens 3500 kroner til 5900 kroner.

En slik endring skal ifølge husleieloven varsles seks måneder før det blir gjennomført, og de nye utleieprisene vil derfor tre i kraft 1. februar 2018.

Skal brukes til vedlikehold

Styreleder i Øksnes boligstiftelse, Jørn Marinussen, sier den gjennomsnittlige økningen er på 17 prosent.

Bakgrunnen for grepet er behov for inntekter til å holde bygningsmassen i ved like.

– Den økte leien vil utelukkende gå til å holde boligene i forsvarlig stand. Stiftelsen har ikke anledning til å betale ut utbytte på samme måte som et aksjeselskap. Alle midlene blir pløyd inn i stiftelsen for å ivareta boligene på best mulig måte til glede for leietakerne, sier Martinussen til VOL.

Resultat av tilsyn

Stiftelsestilsynet gjennomførte i 2015 tilsyn med Øksnes boligstiftelse. Det ble i tilsynsrapporten påpekt at man ikke hadde langsiktige og rullerende vedlikeholdsplaner for bygningsmassen – og det ble skrevet at vedlikeholds- og fornyelsesarbeid som ikke var forsvarlig planlagt kunne utsette stiftelsen for risiko for merkostnader og kvalitetssvikt. Martinussen sier et av tiltakene som skulle følges opp etter avtale med tilsynet var knyttet til gjengs leie.

– Stiftelsestilsynet viste til at styret skal sørge for at formålet til stiftelsen realiseres i lang tid, og at stiftelsens eiendeler blir forvaltet på en slik måte at dette er mulig. Det betyr at styret må påse at eiendomsmassen til stiftelsen holdes i forsvarlig stand og at inntektene til stiftelsene er tilstrekkelig til å dekke disse kostnadene, sier styrelederen.

Har hatt møte med leietakerne

Formålet til stiftelsen er å skaffe bolig til omsorgstrengende, vanskeligstilte og ungdom under 30 år. Dermed vil de fleste som berøres av dette tilhøre en gruppe som ikke er blant de mest betalingssterke.

– Hvordan har dette blitt mottatt blant leietakerne?

– Vi informerte leietakerne i eget møte i begynnelsen av måneden. De sa seg da fornøyd med å få informasjon på en slik måte, og vi var fra vår side opptatt av at leietakerne skulle få informasjon og anledning til å spørre før de ble konfrontert med dette gjennom media, sier Martinussen.

– Vi har fått noen skriftlige spørsmål som vi følger opp, legger han til og påpeker at dersom man ikke blir enig om beløpet, kan leietakeren i samsvar med husleieloven kreve tvisten avgjort av en takstnemnd.

Martinussen påpeker at noen av leieboerne, som har lav inntekt og høye boutgifter, kan ha rett til bostøtte med de økte prisene.

En rekke forhold vurdert

I 2014, da Martinussen var ordfører i Øksnes, ble det arrangert boligkonferanse på Myre. Der ble det tegnet et bilde av et boligmarked med store utfordringer.

En representant fra Husbanken uttalte i et åpent møte, ifølge blv.no, at utleiemarkedet i kommunen ikke fungerte, blant annet fordi boligstiftelsen bidro til å holde prisene kunstig lave – og gjorde det lite fristende for private å gå inn i det. Martinussen sier som styreleder at han ikke har fakta å forholde seg til om dette, og at han derfor ikke vil spekulere i om så har vært tilfelle.

Martinussen sier at en rekke forhold er vurdert når de nye utleieprisene har blitt fastsatt.

– Gjengs leie fastsettes på bakgrunn av et historisk og gjennomsnittlig nivå av hva som har vært husleie i sammenliknbare leiligheter over tid. Når gjengs leie ble fastsatt ble en rekke forhold tatt med i vurderingen: leilighetens standard, beliggenhet, markedspris på tilsvarende leiligheter og utviklingen i boligmarkedet, sier styrelederen.