Skipskonsulentselskapet NSK Ship Design, som blant annet jobber fram Nordlaks' havfarmkonsept og en ny oppdrettsplattform i samarbeid med Salaks, har hatt en solid vekst de siste årene.

Og det er blant annet satsning mot nettopp oppdrettsnæringa som har fått pilene til å peke brått oppover. På få år har omsetningen tredoblet seg, fra 10 millioner kroner i 2014 til driftsinntekter på 33 millioner kroner i 2016.

Driftsresultatet økte fra 7,5 millioner kroner i 2015 til 8,5 millioner kroner i fjor.

Viktig lokalt marked

Selskapet, som designer fartøy og maritime prosjekter og kontrollerer skip, holder til i Harstad, men har fortsatt adresse på Myre, hvor øksnesværing Kjartan Karlsen startet opp for 25 år siden under navnet Nordnorsk Skipskonsult. Karlsen har tidligere sagt til VOL at utfordringer med å rekruttere ingeniører til Øksnes gjorde at han så seg nødt til å flytte bedriften til Harstad – men de har fortsatt en liten regnskapsavdeling på Myre.

Selskapet har etter hvert fått kunder over hele verden – men svært viktig er også de lokale. NSK Ship Design står blant annet bak to gassdrevne fôrfartøy som brukes av Biomar.

– Uten et solid lokalt marked hadde det ikke vært mulig for oss å ta steget ut i verden. Derfor har vi i en årrekke blant annet jobbet tett med en rekke fiskeribedrifter lokalt og regionalt. Vårt største marked ligger nettopp innen akvakultur og fiskeri, samt design av lasteskip, sa Karlsen til ht.no tidligere i år.

Flere internasjonale kunder

Karlsen eier selv 85 prosent av aksjene gjennom sitt holdingselskap, mens en annen øksnesværing, Kristian Høydal, eier de resterende gjennom sitt selskap.

– Selv om vi naturligvis håper på fortsatt vekst i årene fremover, kommer vi neppe til å oppleve samme formidable vekst de neste to-tre årene som det vi har hatt de seneste årene. Målsettingen for 2017 er å klare å holde oss på 2016-nivå. Vårt mål er ikke å vokse for å vokse, selv om vi håper på å få en enda større andel internasjonale kunder, sa Karlsen til HT i februar.