Ifølge regnskapet, som tikket inn til Brønnøysundregistrene i dag, hadde selskapet hans 102 millioner i driftsresultat etter å ha omsatt for 153 millioner kroner. Det er spesielle grunner til det eksepsjonelt gode resultatet.

Kjøper to nye snurrevadbåter Øksnesværingene Ted Robin Endresen og Tom Grande i Øksnes Kystfiske AS investerer stort i nye båter og kvoter. Kvotesalg

Tidligere i år ble det kjent at Steffensen solgte 115-fotingen «Solværskjær» til Øksnes Kystfiske, hvor Ted Robin Endresen er sentral. Det er transaksjoner i forkant av dette som skaper mye av det regnskapsmessige overskuddet.

– I 2016 flyttet vi kvoter fra Klotind til Solværskjær. Det oppstod en regnskapsmessig gevinst i forbindelse med dette, og det er årsaken til at overskuddet ble så høyt, sier Mikal Steffensen til VOL.

Båten «Solværskjær» var godt lastet med kvoter før den ble solgt i år internt på Myre.

Ble ikke årets nordnorske vekstbedrift Øksnes-bedrifter måtte se seg slått av helgelendinger og finnmarkinger. Fisket godt

Kvotesalg er imidlertid ikke hele forklaringen.

–  2016 var et veldig godt fiskeriår. Jeg anslår at fisket i seg selv bidra med et positivt driftsresultat på 22 millioner kroner i fjor, sier Steffensen.

Ser man bare på regnskapet kan det se ut som om fiskeriet i seg selv innbragte 54 millioner kroner i inntekter, men Steffensen sier at ytterligere millioner fra fangst er bokført som «annen driftsinntekt».

–  Vi hadde om lag 80 millioner kroner i inntekter fra fiske i fjor, sier Steffensen.

Har kjøpt 115-foting til tresifret millionbeløp Øksnesreder Mikal Steffensen satser videre, og har kjøpt 115 fot store MS Solværskjær fra Finnmark. Politisk risiko

Mikal Steffensen har solgt seg ned i fiskerinæringen. I et intervju med Kyst og Fjord i fjor forklarte han dette med generell usikkerhet omkring fiskeripolitikken.

– Jeg har mistet til av luften, det må jeg si. Vi står øverst i bakken etter langvarig opptur nå, men jeg begynner å bli usikker på fremdriften videre. Det vanskeligste er mangelen på langsiktighet. Vi er mange kystrederi som er bygget på strukturkvoter med utløpsdato om 11-12 år. Det å få ei avklaring på hva som skal skje med disse kvotene er det viktigste, sa Steffensen i fjor.

Hemmelig

Klotind AS rapporterer et resultat før skatt på 94 millioner kroner. Det høye overskuddet gjør at skattemyndighetene henter 22,6 millioner kroner i skatt. Årsresultatet på 71 millioner kroner er tilført egenkapitalen.

Balansen til Klotind AS var på hele 520 millioner kroner. Den samlede gjelden var ved nyttår 422 millioner kroner, og egenkapitalen var bokført til 97,5 millioner kroner.

Da «Solværskjær» ble solgt tidligere år, var partene enige om å holde prisen hemmelig, men i 2017-regnskapene til Klotind AS kan det komme indikasjoner.

-Etter at banken har fått sitt blir det en del penger igjen, medgir Mikal Steffensen overfor Vol.

Klotind As eier 20,9 meter lange «Hallvardson», som har en torskekvote på nær 340 tonn i år, ifølge fartøyregisteret til Fiskeridirektoratet.

Klotind AS
Tall i mill kr20162015
Omsetning15364,3
Driftsresultat102,525,8
Res.f.skatt94,218,2