Fra 1. juni ble utlendingsforvaltningen i Nordland politidistrikts region nord samlet i Svolvær. Det betyr at tjenesten nå er lagt ned i Narvik og på Sortland.

Utlendingsforvaltningen ute i politidistriktene tar imot og forbereder søknader om oppholds- og arbeidstillatelse, og krever at søker møter fysisk opp på kontoret blant annet for id-sjekk.

Det betyr at for eksempel arbeidsinnvandrere og flyktninger som nå kommer til Vesterålen, Lofoten eller Ofoten, må til Svolvær for å få time.

Ordfører reagerer

Ordfører i Øksnes, Karianne Bråthen (Ap), mener omorganiseringen har gått under radaren til de fleste, noe hun reagerer kraftig på.

– Det er uakseptabelt at slike endringer blir gjort under bordet uten at vi er blitt gjort kjent med det, sier hun.

Hun frykter at omorganiseringen skal ramme næringslivet i Øksnes hardt, og særlig fiskeri- og havbruksnæringen, som er avhengig av arbeidsinnvandring.

– Bare i Øksnes snakker vi om flere hundre arbeidsinnvandrere i vintersesongen. Hvis alle må reise til Svolvær for å registrere seg vil det skape unødvendige utfordringer for næringslivet. Det er en byråkratisering som vil hindre vekst og utvikling i vår kommune. Det virker som om de ikke aner hvilke forhold vi har her, sier Bråthen.

– Når det fra regjeringens side sies at det skal satses på Nord-Norge og på fiskeri, så henger ikke dette på greip, legger hun til.

Vil finne løsninger

Leder for enhet for utlending, forvaltning og sivil rettspleie ved Nordland politidistrikt, Hilde Kristin Pettersen, sier til VOL at bakgrunnen for sammenslåingen er et ønske om å styrke fagmiljøet.

– Det er fire stykker som jobber med dette i region nord, og de blir sittende alene rundt omkring uten å være del av et fagmiljø. I Salten og på Helgeland har vi hatt dette samlet i mange år, og har gode erfaringer med det. Vi tror grepet vil føre til bedre kvalitet på saksbehandlingen, sier Pettersen.

Hun sier at hun har forståelse for de som synes reiseveien nå blir lang, og sier til VOL at de vil være åpen for å finne løsninger for næringsaktører som har mange arbeidsinnvandrere.

– Dette er ikke noe vi vil gjøre når det er snakk om få personer. Vi ser at det i tilfellet med fiskeindustrien kan være snakk om mange, og for å tilrettelegge og bøte på lang reisevei vil vi finne ordninger slik at alle slipper å reise til Svolvær. Det kan for eksempel være at vi gjør saksbehandlingen ferdig i forkant, og har avtalte dager hvor man gjennomfører id-sjekk på Sortland, sier Pettersen.

Hun legger til at politiet til neste år vil få nye digitale løsninger, som vil føre til behov for færre oppmøter for publikum.

Etterlyser informasjon

Ledelsen ved Myre fiskemottak, som i vintersesongen har over 300 arbeidsinnvandrere i jobb, fikk først høre om flyttingen fra Sortland til Svolvær denne uken, to måneder etter at omorganiseringen ble gjennomført.

– Dette var helt nytt for oss. Vi har ikke fått noe varsel om dette i forkant, sier Trine Knudsen ved mottaket til VOL.

Mens mange av deres arbeidere returnerer år etter år, anslår hun at de får rundt 100 nye fjes på fiskemottaket årlig – som vil ha behov for å oppsøke utlendingsforvaltningen.

– For oss har det vært vanskelig nok å organisere skyss til så mange inn til Sortland, hvor de må stå i kø i flere timer. Det tar gjerne en helt arbeidsdag. At de nå har flyttet dette til Svolvær, har jeg liten forståelse for, sier Knudsen.

Dersom politiet klarer å få på plass en løsning hvor de ansatte slipper å kjøre 15 mil fra Myre til Svolvær, vil det hjelpe på, sier Knudsen. Hun reagerer likevel på at det ikke er informert om dette.

– Vi er løsningsorienterte og får til det meste, men dialogen, hvor ble den av? Hvorfor blir vi ikke kontaktet om dette? spør hun.

Tar initiativ til møte

Pettersen sier at de nå vil lage et infoskriv til bedriftene.

– Vi må vite hvem som berøres av dette. Når vi har fått en oversikt, så tror jeg at vi skal komme frem til noe som kan være greit for alle, sier Pettersen og legger til at flyttingen til Svolvær skal evalueres når året er omme.

Ordfører Karianne Bråthen sier hun vil ta initiativ til et felles møte mellom utlendingsforvaltningen og næringsaktører i Øksnes.

– Vi må møtes og diskutere dette, sier hun.