VOL har flere ganger det siste halvåret omtalt prosessen rundt bygging av ny brannstasjon i Øksnes, som har blitt utsatt etter at laveste tilbud i anbudskonkurransen var på mer enn det dobbelte av det kommunen hadde satt av til prosjektet.

Det ble fra administrasjonens side bestemt at stasjonen skulle tilbake på tegnebrettet for å få kostnadene ned, og det ble i vår gjennomført en begrenset anbudsrunde for å finne en aktør som kunne gjennomføre ny prosjektering. Også her ble tilbudene langt høyere enn det kommunen hadde tenkt, og etter en forenkling av prosjekteringen ble oppdraget gitt til ÅF Solid Consult AS.

Brannkorpset krever svar

Mannskapet i brannkorpset i Øksnes begynner å bli utålmodige. I et brev fra tillitsvalgt og verneombud, sendt til politisk ledelse i forrige uke, etterlyser de informasjon om hva som skjer. De skriver at stasjonen i dag ikke driftes etter HMS-forskrifter og lovverk.

– Mannskapet føler seg nedprioritert. Det har vært lovet ny stasjon i minst 10-12 år, og vi mener vi har vært veldig tålmodige frem til nå. Kommunen må prioritere den videre prosessen. Det er vår helse som står på spill, skriver de og krever tilbakemelding snarest.

Diskuteres i formannskapet

Når politikerne i formannskapet møtes for første gang etter ferien neste tirsdag, er brannstasjonen satt opp som drøftingssak.

– Administrasjonen ønsker signaler fra politisk hold om hva vi gjør videre, sier ordfører Karianne Bråthen om saken.

– Det er ikke heldig at slike byggeprosjekter tar så lang tid, men historien viser at de ofte gjør det. Vi forvalter offentlige penger, og det må vi gjøre på best mulig måte, sier Bråthen.

Politikerne har satt av 13 millioner kroner til nye brannstasjon. Laveste anbud som kom inn i anbudskonkurransen i vinter var på det dobbelte.

– Er det realistisk å få bygget en ny brannstasjon til denne summen?

– Det er åpenbart en mismatch her, så dette er noe vi bør se på, sier Bråthen.