Som VOL omtalte allerede i vinter ble 2016 et svært godt år for fiskefôrprodusenten Biomar.

De nærmere 90 ansatte på Myre sto i fjor for en produksjon på 230.000 tonn fiskefôr - og sørget for en omsetning på svimlende 2,7 milliarder kroner.

Til sammen hadde selskapet i Norge en omsetning på 4,6 milliarder kroner i fjor. Dette inkluderer fabrikkene på Myre og Karmøy, samt kontoret i Trondheim som driver med markedsarbeid, forskning og utvikling.

Større sortiment

Til tross for skyhøye omsetningstall, og glade dager i oppdrettsnæringa, har ikke bildet vært like glanset på bunnlinja i fôrindustrien – sammenlignet med næringa de leverer varene til. Det er beinhard konkurranse mellom «de tre store» i bransjen; Biomar, Skretting og EWOS.

– Det har ikke vært særlig fett å være fôrleverandør i Norge de siste ti årene. Konkurransen har vært svært hard, særlig når det kommer til pris, sa fabrikksjef på Myre, Arne Otto Olsen, til VOL i februar.

Men pilene peker bratt oppover. Fra et driftsresultat på 39 millioner kroner i 2014 og 81 millioner i 2015, leverte Biomar 270 millioner kroner i driftsoverskudd i fjor. Det er en økning på 189 millioner kroner på ett år.

Blant suksessfaktorene pekte Olsen overfor VOL i vinter på at de har satset mye på forskning og utvikling de siste årene, noe som har resultert i høyere kvalitet på fôret og i flere nye produkter.

– I løpet av en treårsfase har produktspekteret vårt blitt ganget med tre, noe som har vist seg å være fordelaktig, sa han.

Fortsatt vekst

Årsresultatet til Biomar Norge endte på 221 millioner kroner. 100 millioner av disse utbetales i utbytte, mens 121 millioner kroner avsettes til egenkapital.

I styrets årsberetning står det følgende om fremtidsutsiktene:

– Totalmarkedet for fiskefôr i Norge i 2016 viste en liten nedgang sammenlignet med 2015. Det forventes at markedet i 2017 vil vise en moderat vekst sammenlignet med foregående år. På sikt forventer vi fortsatt vekst i totalmarkedet, men vekstpotensialet vil blant annet være avhengig av hvordan de biologiske utfordringene håndteres og løses fremover, skriver styret.