Ny brannstasjon i Øksnes ligger an til å bli langt dyrere enn det politikerne først så for seg. Derfor har prosjektet dratt ut i tid, og man jobber nå med en ny prosjektering – hvor et grovt anslag viser at stasjonen trolig vil få en kostnad på rundt 25 millioner kroner.

Som VOL skriver fredag vil Arbeiderpartiet i neste ukes formannskapsmøte foreslå at de nåværende planene i Myre havn skrinlegges, til foredel for utbygging av ny garasje og garderobeanlegg i tilknytning til den gamle stasjonen i rådhuset.

Nytt for brannkorpset

Det er et forslag som ikke har vært drøftet med Øksnes brann og redning.

– Dette høres ut som et hasteforslag, sier tillitsvalgt Tommy Hansen til VOL.

Hansen stiller mange spørsmål ved Arbeiderpartiets forslag, blant annet om størrelsen.

– Det som er viktig for oss er å få et funksjonelt bygg, som kan brukes i henhold til de kravene vi som brannfolk har. I Øksnes i dag reises det høye bygg, det bygges i havna, Biomar er i vekst. Brannstasjonen vi nå legger føringer for bør være av en slik størrelse at den kan huse oss 30 år fram i tid. Den må kunne romme det utstyret vi skal ha i fremtida. Derfor er jeg usikker på om plassen som er tenkt her er stor nok, sier han.

– Ingen god løsning

Plassering i sentrum og forslaget om å bruke møterom og kantine inne på rådhuset, mener Hansen vil være utfordrende.

– I dag må vi ved en utrykning kjøre gjennom et svært trafikkert boligområde, med 30-sone, noe som ikke er ideelt. Å benytte møterom og kantine inne på rådhuset høres heller ikke ut som noen god løsning. Når vi har vært ute til innsats har vi ofte en debrief, hvor vi snakker om det som har skjedd. Det skal gjøres i et skjermet miljø, og ikke i ei kantine med resten av de ansatte på rådhuset, sier Hansen.

– Det ligger en del utfordringer her som de ikke helt tar på alvor. Dette er et betent tema i Øksnes, og jeg er villig til å se på det, men jeg tror ikke det er et godt alternativ, sier han.

At dette blir en billigere løsning som får spaden raskere i jorda, har han liten tro på.

– Men jeg kan ta feil. Vi har blitt forespeilet et nytt bygg, som nå prosjekteres. Skal du bygge ut rådhuset må vi starte på nytt. Hvor mye penger skal vi bruke før vi kommer i gang med bygginga? Vi trenger ikke et signalbygg, men et funksjonelt bygg. Nå må vi få en tegning og en fornuftig pris på bordet, og komme oss i gang, sier Hansen.

– Leker med liv

I mange år har Øksnes brann og redning hatt stusselige forhold i kjelleren på rådhuset. Hansen nekter å kalle lokalene for en stasjon, og mener det er en garasje. Brannkorpset består av 20 menn og én kvinne. Ved brannutrykninger er de i kontakt med svært giftige gasser, men har ikke skikkelige garderobeforhold og de deler på én dusj.

– Slik vi driver i dag er ikke på noen måter lovlig. Vi jobber under stor risiko for kreft, og vi føler nå at kommunen leker med redningspersonellet sine liv. Vi skal bistå andre i nød, men våre liv blir ikke tatt på alvor. Vi er veldig utålmodig, og spørsmålet er hvor mange som orker å være med på dette fremover, sier Hansen.