Som VOL skriver fredag vil en ny brannstasjon, slik den er tenkt i dag, koste langt mer enn det politikerne i Øksnes i utgangspunktet så for seg. Et grovt kostnadsoverslag viser at ny stasjon i Myre havn kan få en total prosjektkostnad på 25 millioner kroner.

Arbeiderpartiet i Øksnes sier til VOL fredag at de i kommende formannskapsmøte derfor vil legge frem et forslag som går ut på å skrinlegge de opprinnelige planene. De vil heller bygge ny garasje og garderobeanlegg i tilknytning til rådhuset.

– Vi har et av Norges beste frivillige brannvesen med tanke på responstid og innsats. Vi er veldig stolt av den jobben de gjør, men vi har også et ansvar for en anstrengt økonomisk situasjon i kommunen. Derfor er vi nødt til å vurdere billigere alternativer enn det som har kommet opp til nå, sier Ap-leder Yngve Hansen til VOL.

Forslaget innebærer at en del av parkeringsplassen nedenfor rådhuset tas i bruk. Her skal det bygges garderobeanlegg og garasje.

– Det er nye garderober og garasje som er det prekære behovet. Ved å benytte møterom og kantine inne på rådhuset, kan vi få dekket alle behovene, samtidig som vi får et billigere alternativ, sier Hansen.

– Vil være uansvarlig

Ap håper også dette alternativet raskere vil gi brannkorpset bedre arbeidsforhold.

– Ved å gi disse signalene allerede i kommende møte, håper vi at saken kan tas opp i kommunestyret i august. Om vi får en utbygging innenfor den økonomiske rammen vi har, og vi får tatt en rask avgjørelse, kan vi kanskje få spaden i jorda tidlig i 2018, sier Hansen.

– Brannmannskapene har all grunn til å være utålmodig, og jeg skulle gjerne sett at stasjonen allerede var på plass. Men vi har mye å ta hensyn til, og i den situasjonen kommunen er i nå mener vi det er uansvarlig å bruke så mye penger på dette, sier Ap-lederen.

Partiet har foreløpig ikke diskutert forslaget med resten av posisjonen.

Leder i Øksnes Ap, Yngve Hansen.

– Beklagelig

Støtte får de ikke fra opposisjonspolitiker i Sp, John Danielsen.

– Det er sterkt beklagelig at vi nå får en ny vending i denne saken uten at ansatte og frivillige tilknyttet brann og redning har blitt kontaktet. Prosjektet bør realiseres slik det har vært enighet om mellom alle parter. Vi i Sp er klare på at vi gjør ingenting uten at brannmannskapene står bak det, og at det er i henhold til lover og forskrifter, sier Danielsen.

Sps John Danielsen.

Han mener politikerne i Øksnes nå må stå ved det de tidligere har lovt.

– For over ti år siden var vi enige om at når investeringer på skole- og barnehagesida var gjennomført, var det brannstasjonen som sto for tur. Det gjorde at brannmannskapene, til tross for dårlige arbeidsforhold, har gjort sitt beste for å ivareta sikkerheta for innbyggerne i Øksnes. De har vært veldig tålmodige, og nå er det deres tur til å bli prioritert, sier Danielsen.

Politikerne står foran tøffe kutt neste halvår, og tunge investeringer står for tur. Danielsen mener brannstasjon uansett skal stå øverst på prioriteringslista.

– Hva mener Sp er løsninga? Er dere villig til å øke rammen som er satt?

– 13 millioner er en ramme som ble satt for mange år siden. I mellomtiden har det kommet nye forskrifter og krav som vi må forholde oss til. Rammen er bare et overslag som man jobber ut fra, og i alle byggeprosjekter vil det komme justeringer når man går nærmere inn og ser på detaljer og krav. Vi må holde det vi har lovt, og det bør vi ikke så tvil om nå, sier Danielsen.