– E dåkker klar over kor mange stemma dåkker møsta når dåkker vil åpne førr oljeboring utaførr her?

Øksnesværing Judith Karlsen (93) gir klar beskjed til gjestene fra Arbeiderpartiet. Valgkampen er i gang, og stortingskandidater fra alle partier er på turné rundt om i fylket for å fortelle om sine kjernesaker. Onsdag var Nordland Arbeiderpartis fjerdekandidat, Rita Lekang, på Myre. Hos Judith fikk hun og Øksnes-ordfører Karianne Bråthen (Ap) både kaffe, kaker og selfies.

Ap-politikerne ville besøke 93-åringen for å snakke om Facebook. Det har nemlig Judith god peiling på. Hun har vært aktiv «facebooker» i mange år.

– Det er litt skummelt, for det går nesten ut over nattesøvnen, sier Judith og ler.

– Hva bruker du Facebook til?

– Til å skrive at jeg har hatt besøk av dere, ler hun.

Datter May Lise Karlsen Zadig skyter inn:

– Hun er et veldig sosialt menneske. Når unger og venner flytter bort, er det en fin måte å vedlikeholde den sosiale biten på. Også kommer det mange fine refleksjoner til uttrykk på Facebook, sier hun.

- Spennende med politikerbesøk, synes Judith Karlsen.

Mer til velferdsteknologi

Blant Arbeiderpartiets løfter innen eldreomsorg er en bevilgning på én milliard kroner, over fire år, til velferdsteknologi, som sykehus og kommuner med gode prosjekter kan søke på. Midlene skal bidra til å utvikle teknologi som kan gjøre hverdagen for eldre tryggere og enklere, samt lette arbeidet til ansatte i pleie- og omsorgssektoren.

– Får vi automatisert det som kan automatiseres, kan helsearbeidere konsentrere seg om det de skal – å ta vare på folk, sier Lekang.

Allerede tatt i bruk

I Øksnes har en prosjektgruppe jobbet med innføring av velferdsteknologi, og kommunen har fått midler fra staten til ulike tiltak. Hovedtillitsvalgt i Fagforbundet, Aleksander Kristoffersen, som har vært en del av gruppa, forteller at man allerede har investert i nettbrett til de ansatte i hjemmetjenesten, slik at de blant annet kan ha journaler med seg ut til brukerne. Med det sparer de tid, og det gir dem en ekstra trygghet.

Andre fremtidige hjelpemidler kan være alarmsystemer som varsler om fall eller brukere som går ut om natta, det kan være løsninger som sender påminnelser og beskjeder, eller automatiske medisindispensere.

Lekang mener det ved innføring av ny teknologi er en fordel med eldre som Judith, som tør å ta den i bruk.

– Judith er en rollemodell for andre. Ny teknologi kan virke skremmende for noen. Eldre som er vant til å bruke ny teknologi, gjennom for eksempel Facebook, vil ta slike ting mye lettere - og de vil trolig føle seg mye tryggere i bruken av det. Dette kan vise dem at ny teknologi kan være både spennende og nyttig, sier hun.

– Jeg håper bare ikke jeg får en robot i hus, sier Judith og ler.

Mer enn valgflesk

93-åringen fra Øksnes har allerede bestemt seg for hva hun skal stemme til høsten, men erkjenner at det nok er mye valgflesk ute og går.

Ordfører Karianne Bråthen sier til VOL at valgkamp for henne er mer enn valgflesk. Når så mange fremtidige stortingsrepresentanter ønsker å komme på besøk til Øksnes, mener hun det er en unik mulighet til å vise dem hva slags utfordringer kommunen har.

– Skal vi ta i bruk ny velferdsteknologi, må vi også ha bredbånd i hele kommunen. Det er noe dagens kommuneøkonomi ikke gir oss anledning til å satse på, sier Bråthen.

Lekang sier Ap i regjering vil sette av midler til bredbåndsutbygging også i områder av landet hvor dette ikke er bedriftsøkonomisk lønnsomt.

– I dag er bredbånd like viktig infrastruktur som buss og tog, sier Lekang.

Selfies må til! Foto: Silje Helene Nilsen

Grunnleggende infrastruktur

Zadig benyttet anledningen til å komme med et hjertesukk.

– Med tanke på de verdiene vi produserer her, synes jeg det er stemoderlig hva vi blir avspist med når det kommer til midler til grunnleggende infrastruktur. Vi har mange kreative gründere, men så sparkes føttene under oss når vi ikke har grunnleggende ting som gode nok veier eller bredbånd. Det burde være en prioritet å få disse tingene på plass, slik at vi kan utvikle oss videre og bidra enda mer til storsamfunnet, sier hun.

En aktiv facebooker på 93 og to politikere i valgkampmodus er omtrent like gira på selfies til å dokumentere dagens kaffeslaberas. Judith henter opp et rosa nettbrett, og gjestene stiller seg bak og smiler.

– Men dåkker, den olja har vi nok av. Den kan bære ligg. Fesken må vi ta vare på. Det e så vektig, lyder en siste oppfordring fra verten.