Tirsdag ble formannskapet orientert om at kommunen hadde et negativt budsjettmessig avvik på 2,75 millioner kroner ved utgangen av juni. Avviket ligger i hovedsak innenfor hjemmebaserte tjenester, hvor kommunen blant annet har slitt med å få tak i nok personell.

Konstituert kommunalsjef for helse og omsorg, Camilla Waagbø, sier bakgrunnen for at kommunen nå opplever vanskeligheter med å rekruttere personell er sammensatt.

– Nyutdannede innen helsesektoren ønsker ofte fulle stillinger, og heltid- og deltidsproblematikk er noe Øksnes kommune jobber mye med. Vi ønsker å satse på heltidsstillinger og vil redusere deltidsstillinger innen helsesektoren. Vi ser også at en del nyutdannede søker seg til større fagmiljø slik som sykehus for eksempel, sier Waagbø.

Små stillinger

I 2015 var den gjennomsnittlige stillingsstørrelsen i helsesektoren i Øksnes 64 prosent. For turnusansatte i enkelte enheter var man nede i 55 prosent. En spørreundersøkelse gjort blant de ansatte i januar viste at et flertall av de ansatte ønsker større stillingsstørrelse.

Det store omfanget av små stillinger i pleie- og omsorgssektoren skyldes utfordringer i å få turnuskabaler til å gå opp med helgearbeid. Derfor gikk administrasjonen til politikerne i vår og ba om ekstra godtgjørelse til ansatte som tar på seg flere helgevakter for å få kabalen til å gå opp. Dette vil også bidra til å øke stillingsstørrelsen noe. Kommunestyret i juni seg villig til å teste det ut til utgangen av 2018.

Da Elise Gustavsen, som da var kommunalsjef for helse og omsorg, før jul i fjor ble konstituert som rådmann – ble det gjort omrokkeringer internt i sektoren. Waagbø, som egentlig er enhetsleder for hjemmetjenesten, sier omskiftninger i ledelsen også har hatt noe å si for rekrutteringa innen sektoren.

Strekker seg langt

Rekruttering til helsesektoren var også tema da ordfører Karianne Bråthen (Ap) onsdag fikk besøk av Nordland Arbeiderpartis fjerdekandidat til stortingsvalget, Rita Lekang.

– De ansatte i helsesektoren i Øksnes strekker seg veldig langt, og gjør en utrolig god jobb. Men det er et tungt yrke, og mange jobber også deltid fordi det er for tøft å jobbe heltid. Det er noe vi politikere må ta på alvor, og som ordfører kjenner jeg veldig på det at vi ikke har midler til å sette inn flere hender og øke grunnbemanningen, sier Bråthen.

Flere lærlinger

I tillegg til tiltak for å få bukt med deltidsproblematikken, mener Bråthen at man også må få til en større satsning på lærlinger fremover. I Øksnes er det i år vedtatt å øke antall lærlingplasser med to, fra fem til sju.

– Dere gikk til valg på å øke antall lærlingplasser. Er dette et antall dere er fornøyd med?

– Vi er fornøyd med at vi nå får to ekstra, men vi hadde ønsket mer. Vi ser også at vi ikke vil ha mulighet til å prioritere en økning til neste år, fordi kommunen drifter inn til margen. Da er det lovpålagte oppgaver som blir prioritert, sier Bråthen.

Lekang sier lærlinger også er et nasjonalt ansvar. Hun mener lærlingtilskuddet, som skal gjøre det billigere for arbeidsgivere å ta i mot lærlinger, må økes.

– Mitt klare budskap til politikerne sentralt at kommuneøkonomien må styrkes. Vi er nødt til å få mer penger om vi skal klare å levere de tjenestene vi skal, avslutter Bråthen.