Nyksundveien har over år vært en real hodepine for politikere med en slunken kommunekasse og ikke minst for beboerne i Nyksund.

Som VOL skrev i mai er veien i svært dårlig stand, og tar årlig et stort jafs av det kommunale veibudsjettet.

– Vedlikeholdsetterslepet øker hele tida, og det skjer ting nesten ukentlig som krever utbedring og som vi ikke har budsjettert med. Deler av veien har rast ned, rekkverk like så. Slike ting skjer oftere og oftere, og vi kan ikke fortsette dette inn i evigheten med de pengene vi har i dag, sa kommunalsjef teknisk, Janne Kankaala til formannskapet i mai.

Nyksund vel ber om at noe gjøres snarlig. Foto: Silje Helene Nilsen

– Uforsvarlig

Nyksund Vel har i en henvendelse til ordfører og kommunalsjefen denne uka bedt om at noe gjøres snarlig. Etter sommerens turistinnrykk har veisituasjonen blitt enda verre.

– Kommunen bruker Nyksund som trekkplaster overfor turister, og når sesongen er over og veien er ødelagt, er det ikke penger igjen til å tette hullene. Dette er nå skoleveien for tre barn. Der er ikke forsvarlig at barn skal ha en slik skolevei. Vi nærmer oss vinteren og veien blir glatt, skriver leder i foreninga, Line Tobiassen, til kommunen.

Velforeninga ber om at kommunen snarlig fyller igjen hull og setter opp rekkverk der det mangler. For å begrense slitasje på veien foreslår de at busser skal nektes å kjøre til stedet.

Ber fylkesmannen om hjelp

Men veikassa i kommunen er bunnskrapt, og kommunalsjefen har nå søkt Fylkesmannen om 750.000 kroner i skjønnsmidler for å evne å gjøre noe med veisituasjonen ut mot Nyksund.

I søknaden skriver han at veien i år er verre enn den vanligvis er. Dette på grunn av en økning i turiststrømmen til Nyksund, hvor turistbusser, bobiler og campingvogner ukentlig kjører i hopetall utover.

– Kommunen må i større grad enn i fjor legge grus, skrape og salte veien. Øksnes kommune har ikke budsjettert vedlikeholdsmidler for så store trafikkmengder. Det er nødvendig å dekke disse uforutsette kostnader og øke vedlikeholdsnivået på Nyksundveien for å sikre trygg trafikk på en viktig turistvei, skriver kommunalsjefen til Fylkesmannen.

Kommunalsjef Kankaala sier til VOL at han personlig ikke tror det er en god løsning å hindre busser i å kjøre til Nyksund i hovedsesongen, men hvis man fortsetter å se en økning i trafikken så må man vurdere begrensninger på sikt.

– Det er ingen optimal løsning, og det er heller ikke noe jeg bestemmer, men i løpet av vinteren burde man sette seg ned å diskutere hva som kan gjøres neste sommer, sier Kankaala.

Vil utfordre fylke og stat

Ordfører Karianne Bråthen (Ap) sier at målet er å få gjennomført et møte mellom kommunen, innbyggere og næringsliv i Nyksund i løpet av høsten.

– Vi må drøfte tiltak for hvordan vi kan holde veien noen lunde i stand på kort sikt, og på lang sikt må vi jobbe med en strategi hvor vi utfordrer fylkeskommunen og staten. Vi vil med vår kommuneøkonomi aldri klare å få veien i så god stand som den bør være, sier Bråthen til VOL.

– Nyksund har en spesiell historie og veispørsmålet må løftes til et høyere nivå. Vesterålen er en reiselivsregion det skal satses på, hvor Nyksund er et trekkplaster, og da må staten være med og legge til rette, sier Bråthen.

Kommunalsjefen har tidligere foreslått for politikerne å kreve inn penger fra turistene som besøker stedet.

– Jeg mener det bør vurderes. Med kommunale penger vil man ikke evne å håndtere en stadig økning i turiststrømmen. Turisme medfører selvsagt mye positiv også, men det er ikke unormalt at turistene må bidra i form av avgifter, sier Kankaala.