VOL skriver tirsdag at tidligere daglig leder i Øksnes boligstiftelse, Per Ole Larsen, retter kraftig kritikk mot det sittende styret i stiftelsen for det han kaller en formidabel økning i leieprisene.

Styret har vedtatt å innføre såkalt gjengs leie, en gjennomsnittsleie i markedet, som innebærer en vesentlig økning for mange leietakere, da leieprisene over tid har vært lave. Miljøtjenesten i Øksnes kommune har blant annet fått varsel om at leien vil øke fra dagens 3500 kroner til 5900 kroner. Flyktningtjenesten har fått varsel om økning fra 5200 til 6400 kroner.

Kan si opp

Styreleder Jørn Martinussen, som tok over etter Paul Ørnes i 2016, sier han har forståelse for at husleieøkningen er krevende for noen.

– Jeg har respekt for at overgangen fra gammel leie til gjengs leie kan oppleves dramatisk. Det er slett ikke sikkert at leietakere ser seg i stand til å bli boende. Et alternativ er følgelig at leier skal ha rett til, og tid til, å få sagt opp leieforholdet slik leieavtalen bestemmer, sier Martinussen.

Ifølge husleieloven må endringen varsles seks måneder før det blir gjennomført, og de nye leieprisene vil derfor tre i kraft 1. februar 2018.

Kritiserte selv økning

Det ble også rabalder da daværende styre i boligstiftelsen vedtok å øke husleieprisene med 200 kroner i måneden i 2010, blant annet begrunnet med økte utgifter etter pålegg om å følge offentlighetsloven.

Da gikk Martinussen ut på VOL og forsvarte fortvilte leietakere som ikke hadde råd til de ekstra utgiftene dette medførte.

– Enkelte leieboere sier at de regelrett ikke har disse pengene, og de frykter for sin framtidige bosituasjon. De gir utrykk for at de er fortvilet, og det har gjort inntrykk på meg, sa Martinussen til VOL i desember 2010.

Mens Martinussen sier til VOL tirsdag at det ikke er sikkert at alle leietakere ser seg i stand til å bli boende etter husleieøkningen som nå gjøres, sa han i et innlegg på VOL i 2015 blant annet følgende: «Det er ugreit at husleien ikke er overkommelig for de som sliter...».

– Nå forsvarer du en husleieøkning på langt mer enn 200 kroner. Hva har forandret seg siden den gang?

– Jeg har nå har en rolle som styreleder, har et ansvar i forhold til selskapet og vedtektene og forholder meg til det. Spørsmål av politisk karakter må rettes til ordfører, svarer Martinussen.

– Ordfører kan vel ikke svare på hvorfor du ser ut til å ha endret mening?

– Jeg har en rolle som styreleder i selskapet og uttaler meg som sådan. Jeg vet ikke om jeg kan få sagt det tydeligere enn det, sier Martinussen.