10. september er høytidsdag for norske småviltjegere. På grunn av lokale bestemmelser er det flere områder i Vesterålen som ikke åpner før senere i september, men søndag var det offisiell jaktstart for småviltjakta.

Statskogs rypetellinger viser mindre ryper jo lenger nord man kommer i landet, men i Nordland og Troms viser også tellingene at det er bedre ved kysten enn i innlandet. Mikal Samuelsen (26) fra Myre var søndag på jakt i Øksnes Vestbygd, og så mye fugl. Han har sett fram til jaktåpninga.

Foto: Privat

– Dette er nesten som julaften. Det å være ute i naturen, gå i marka på steder du ellers ikke går, og ikke minst den sosiale biten ved jakta, gjør det til et årlig høydepunkt. Også er det selvfølgelig spennende å se om du går på dyr, sier Samuelsen.

Søndag ble det flere timer i fjellet på øksnesværingen som har gått på jakt siden har var 14 år. Med hjem hadde han to ryper.

– Vi har sett mye fugl, litt over alt, men det meste midt i fjellet, sier Samuelsen.

Myreværingen er ikke alene om å gå på jakt. Det er i Vesterålen registrert 775 småviltjegere, et tall som har holdt seg ganske stabilt de siste årene. Flest er det i Sortland, med 245, i Hadsel er det 215 som går på jakt, 180 i Andøy, 90 i Øksnes og 45 i Bø. Det er registert til sammen 40 kvinnelige jegere i Vesterålen i år, mot 35 i fjor.

Antall jegere i Vesterålen (alle som har løst jegeravgiftskort for det gjeldende jaktåret). Foto: SSB