De siste ukene har Primex' nye fabrikk på Myre begynt å reise seg i havna. Øksnes Entreprenør er godt i gang med byggetrinn én med stålkonstruksjoner, sandwichelementer og takplater, og de satser på å ha fabrikken tett før jul.

– Vi har som mål å starte produksjonen vinteren 2018, sier fabrikksjef Martin Rasmussen til VOL.

Hovedleverandør over vågen

Eierstrukturen i Primex Myre er nå klar. Majoriteten av aksjene, 88,44 prosent, sitter Primex International på gjennom selskapet Primex Norway Holding. De resterende aksjene eies av to lokale selskaper. Myre Eiendom, som også eier Myre fiskemottak, sitter på 10 prosent av aksjene, mens Myre Havbruk har en liten aksjepost på 1,56 prosent.

Rasmussen bekrefter at Myre fiskemottak skal være en hovedleverandør for den nye fabrikken, som ikke skal ta imot egen fisk, men kjøpe ferdig sløyd fisk fra andre fiskemottak.

– Myre fiskemottak representerer en veldig god råstoffbase, som kan gi grunnlag for god drift for Primex. I stedet for at fisken blir videreforedlet i utlandet, vil den nå bli sendt rett over havna, og vi kan øke verdien på råstoffet i kommunen, sier Rasmussen.

Som VOL har skrevet tidligere har Myre fiskemottak-eierne Ted Endresen og Tom Grande, gjennom selskapet Øksnes Kystfiske, investert stort i nye fartøy og kvoter det siste året. I vinter kjøpte de snurrevadfartøyene «Leander» og «Kamilla G». «Øksnesværing», som de eide fra før, skal nå byttes ut med «Støttfjord».

De disponerer enorme kvoteverdier. Årets torskekvote har gitt øksnesrederiet rett til å fiske over 2.800 tonn torsk. I sommer har de fisket nordpå, men levert på Myre, og sørget for aktivitet og arbeid på fiskemottaket.

Rasmussen vil ikke kommentere om de per nå har inngått avtaler med flere.

– Myre fiskemottak vil bistå med mye, men det vil være perioder hvor de ikke vil kunne dekke opp alt. Vi er ute etter flere samarbeidspartnere, sier Rasmussen.

Filet til fransk marked

I oppstartsåret har de budsjettert med en produksjon på 8000 tonn sløyd og hodekappet råstoff.

– Vi skal hovedsaklig produsere filet og fryste produkter til det franske markedet. Ferske produkter er også aktuelt. Vi vil ha mulighet til å produsere mange ulike produkter, sier Rasmussen.

Det er ei betydelig investering som nå gjøres i Myre havn, Rasmussen vil ikke si hvor stor den er. Tidligere i sommer ble det kjent at storsatsningen får én million kroner i tilskudd, og 40 millioner kroner i lån fra Innovasjon Norge.

– Det viser at de har tro på prosjektet, sier Rasmussen.

Julie Steffensen fra Melbu og Martin Rasmussen fra Blokken, begge med erfaring fra Norway Seafoods, har ledet arbeidet med etablering av nyfabrikken. (Arkivfoto) Foto: Silje Helene Nilsen

Skal ansette over 30

Foreløpig er det ansatt fire i selskapet, disse allerede er i full jobb. I tillegg til Rasmussen og prosjektkoordinator Julie Steffensen, som har vært med siden i vinter, er Trond Reinholdtsen ansatt som teknisk sjef og Fredrik Olsen som råstoffsjef. Fra 1. oktober er produksjonssjef og prosessoperatør også på plass.

Utover høsten og nyåret skal det ansattes enda flere. «Fra 30 og oppover», sier fabrikksjefen.

– Vi må øke staben sakte, men sikkert, og begynner snart å intensivere rekrutteringsprosessen. Vi trenger alt fra teknikere, mekanikere og produksjonsarbeidere, så det blir en del tilgjengelige jobber. Dette er en kjempebra region å bygge fabrikk i, med mange gode kandidater og et veldig godt miljø, sier Rasmussen.

– Hvor involvert er de franske eierne?

– De er veldig involvert og er ofte på Myre, sier en ordknapp fabrikksjef.