Som VOL har skrevet om tidligere har Øksnes de siste årene hatt utfordringer med å rekruttere leger og vikarer, som har bidratt til at man tidvis har slitt med underbemanning og stort arbeidspress ved legekontoret. I 2016 henvendte legene seg til rådmannen med ønske om dialog om lønnsform, hvor de mente fastlønn kunne bidra til å gjøre Øksnes til en mer attraktiv kommune for leger å jobbe i.

Selvstendig næringsdrivende

Kommunen har i dag seks legehjemler og tar imot to turnusleger i halvåret. Kun kommunelegen har fastlønnsavtale. De andre har individuelle avtaler med kommunen og driver sin egen virksomhet som selvstendig næringsdrivende leger i en gruppepraksis.

Det vil si at legene i tillegg til pasientoppgaver, også må drive sin egen bedrift. De kan også pålegges inntil 7,5 timer kommunalt arbeid i uka.

– Å drive din egen bedrift er ikke en del av legeutdanningen, og kan skremme mange bort fra å søke på fastlegestillinger. Som fast ansatt har man andre sosiale goder enn næringsdrivende, noe som er gunstig for leger i etableringsfasen, sa tillitsvalgt i Legeforeningen, Irene Steinsvik Andersen, under et møte med politikerne i vinter.

Ingen endring

Nå har rådmannen lagt fram en sak om lønnsformen til legene, hvor det konkluderes med at man ikke bør gjøre noen endringer. Saken skal opp for Hovedutvalg for helse og sosial i neste uke.

Legene har bedt om at dagens private legehjemler endres til fastlønnsstillinger med incentiv, det vil si at legen beholder en prosentvis del av inntjeningen som man får gjennom egenandeler og refusjoner. De har bedt om en fastlønn på 1.035.000 kroner i året, med 30 prosent incentiv for leger med spesialisering, og 20 prosent for de uten. I tillegg har de bedt om to uker permisjon med lønn, 10 dager permisjon med lønn for kursing og 16 uker permisjon med lønn hvert fjerde år for leger med spesialisering.

– Spørsmål omkring en eventuell nedgang i produktivitet hos legene ved overgang til fastlønn har vært diskutert mellom partene. Kommuner har opplevd at produksjon/inntjening går ned ved endring fra privat praksis til fastlønn. Legene mener at de ved en ny ordning vil drifte likt som i dag med tanke på effektivitet/produksjon. De vil være like motiverte med bakgrunn i incentivandelen, slik at antall konsultasjoner vil være tilnærmet som i dag, skriver rådmannen i saksutredningen.

Lettere arbeidshverdag

Kommuneoverlegen og turnusleger har i dag fastlønn, mens fem av legene og eventuelle vikarer har en såkalt 0-løsning.

0-løsning vil si at kommunen holder kontor, utstyr, forbruksmateriell, hjelpepersonell og andre driftsutgifter – mot at kommunen beholder basistilskuddet, som er det legene vanligvis får per registrerte person på sin fastlegeliste.

– Dette er en subsidiering av leger for å rekruttere leger til kommunen, skriver rådmannen.

Rådmannen sier at en endring av lønnsform kan gjøre arbeidshverdagen for legene lettere, slik at de kan konsentrere seg om pasienter, og ikke drift av egen praksis i tillegg. Men det påpekes at det er høyst usikkert hvilke kostnader en fastlønnsordning vil medføre for kommunen, da man ikke kan forutsi inntjening hos legene og man kan få ekstra utgifter hvis legene blir syke eller har syke barn.

– En fastlønnsordning med incentiv vil medføre betydelig økte kostnader sammenlignet med dagens ordning, skriver rådmannen.

Bør gjøre som de andre

Administrasjonen mener også at det er vanskelig å forutsi om endring av lønnsform vil gjøre rekrutteringen enklere, eller skape mer stabilitet ved legekontoret.

Hun råder derfor politikerne om å fortsette på samme vis som man gjør i dag, med private legehjemler og en subsidiering gjennom 0-løsning.

– Det er ønskelig at Øksnes kommune i hovedsak følger sentralt avtaleverk. Vesterålen er i dag én arbeidsregion. Det Øksnes kommune gjør kan gi konsekvenser for de andre vesterålskommunene. Flere av de andre kommunene har endret sine legehjemler bort fra fastlønn til næringsdrivende avtaler med 0-løsning, skriver rådmannen.